EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЦРУ класира икономиките

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЦРУ класира икономиките

mail09:00 | 04.04.2012прегледи 1991 коментарикоментари 0


Хубен Ненчев
ЦРУ отново подреди държавите в света по БВП на техните икономики за 2011 г., стана ясно от излезлия наскоро основен справочник на щатското разузнаване: CIA - The World Factbook, намираща се в Интернет на адрес https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ug.html.
В тази класация на страните по БВП, измерен по покупателната му способност - GDP(PURCHASING POWER PARITY) България е едва на 71 място в света преди Судан – с 97,21 млрд долара БВП и след Тунис - 101,7 млрд долара БВП. Разбира се, тези класации си имат и добра страна – може да се утешаваме с извода че населението на Судан и на Тунис – както и на много други държави преди нас, е значително по-голямо от българското, което ни отрежда една значително по-предна позиция от гледна точка на такъв синтетичен статистически показател като БВП на човек от населението.
Според CIA - The World Factbook на първо място в света по БВП се нарежда ЕС със 15,39 трлн. долара, следван от САЩ - с 15.04 трлн. долара, но с БВП реализиран с близо 60% по-малко население от ЕС – 510 млн. души на Стария континент срещу 308 млн. в щатите. Което си е голям плюс за презокеанската република и й отрежда водещото място не само в световната икономика, но и в политиката и сигурността.
На трето място в класацията на щатското разузнаване е вече Китай – 11.3 трлн. долара БВП, а на четвърто е Индия – 4.463 трлн. долара. Следват Япония(4.389 трлн. долара) и ФРГ – 3.085 трлн.
Седма в света е Русия с 2.373 трлн. долара БВП и осма – Бразилия(2.284 трлн. долара).
Другите три икономически гиганти в Стара Европа - Великобритания, Франция и Италия са девети, десети и единадесети съответно с 2.25 трлн.долара, 2.214 трлн и 1.826 трлн. долара.
От Балканските държави в първите двайсет е само Турция – 1.053 трлн долара БВП. Двадесети – или последен в групата Г-20, която сега решава световните финансови и икономически проблеми, е Тайван(885.5 млрд. долара), докато основният враг на САЩ и ЕС за момента – Иран, е на 18 място по икономика в света с БВП от 928.9 млрд. долара, или както се казва, на една крачка разстояние само след Турция. Така че заявката на аятоласите за водене на високотехнологична война със САЩ и НАТО може да се окаже самата истина, колкото и да не ни се вярва в това, но едва ли тези почти трилион долара БВП на Иран са получени само от износ на петрол и газ.
Много по-интересна обаче е позицията на страните от Г-7, БРИКС и Г-20 според тази класация на щатското разузнаване.

Така седемте най-развити страни в света – или групата Г-7: САЩ, Германия, Япония, Франция, Англия, Италия и Канада имат сумарен БВП от 30.153 трлн. долара, докато групата БРИКС – Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка се радват на сумарен БВП от 20.974 трлн. долара или едва 2/3 от съвкупния БВП на старата Г-7.
Това е и пълното обяснение защо Г-7 продължава да доминира световната икономика не само по БВП, но и като абсолютен водач в сферите на финансите, борсовата търговия, научните изследвания и високите технологии. Затова, въпреки значителната разлика в темповете на развитие между Г-7 и БРИКС, достигаща до 2-3 пъти(8-10% нта година върхови за БРИКС срещу средно 2-4% на година за Г-7)поне през следващите 5-10 години БРИКС само ще се доближава до Г-7, но няма как да я изпревари и да заеме господстващо положение в света за което си мечтае вероятно.
Има и друга спънка - страните от БРИКС все още не са извършили най-дълбоката структурна реформа на техните икономики – прехода от екстензивно към интензивно развитие, първо, и второ - не са достигнали онова всестранно развито и много дълбоко финансово посредничество и високотехнологични производства и научни изследвания, които характеризират най-вече групата Г-7 и я определят като основен феномен на световната икономика. А доколко безболезнено ще се извърши тази трансформация на досегашната икономическа структура в БРИКС с нова, близка до тази в икономиките от Г-7 ще покаже само бъдещето. Засега БРИКС произвеждат, въпреки огромните си амбиции и усилия, най-вече суровини, енергия и ниско-технологична масова продукция, изискваща най-вече много и евтин човешки труд. Или казано с други думи – докато в Тухлата делът на високотехнологичната продукция в общото промишлено производство се колебае около числото 10-15%, то в седемте най-развити индустриални страни тя достига до 30-35% от цялото им производство, което е величина от съвсем друг порядък.
С една дума разделението в света върви не само по традиционната ос Север-Юг, но и по новата ос: Запад-Изток и по оста Г-20 срещу целия останал свят от още 167 държави, които поне засега нямат никакъв шанс да дръпнат съществено напред. А това обещава драстични глобални противопоставяния и дори войни и конфликти, които ще правят света в който живеем още по-несигурен и страшен. И ще наложат едно ново сътрудничество не само между Г-7 и БРИКС, но на цялата Г-20 в името на един по-равномерно развит свят.

 


 


Тагове: ЦРУ, икономики, БВП
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048