EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Цифровото евро няма да отмени плащанията в брой

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Цифровото евро няма да отмени плащанията в брой

mail18:05 | 16.02.2024прегледи 398 коментарикоментари 0


Цифровото евро ще бъде европейско платежно средство, което ще може да се използва безплатно за електронни плащания навсякъде в еврозоната. Това заяви днес пред Комисията по икономически и парични въпроси (ECON) на Европейския парламент Пиеро Чиполоне, който е член на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ), се посочва на сайта на финансовата институция.

Въвеждането на цифровото евро няма да премахне възможността за потребителите да плащат в брой, отбеляза Чиполоне пред евродепутатите.

Той ги увери, че Управителният съвет на ЕЦБ няма да приеме нито едно решение, свързано с въвеждането на цифровото евро, докато не бъде приет съответен законодателен акт.

Представителят на Изпълнителния съвет на ЕЦБ посочи факторите, които са ключови за успешното изпълнение на подготвителната фаза от програмата. Необходимо е да бъдат установени потенциални доставчици на дигитални услуги, които да създадат платформа, чрез която ще се осъществяват плащанията с цифрово евро, както и да изградят необходимата инфраструктура за нейното функциониране. Трябва да бъдат подготвени правила, въз основа на които ще функционира цифровото евро и да бъде гарантирана стабилността на финансовата система, посочи Пиеро Чиполоне. 

"Накрая, но не на последно място, трябва да гарантираме много по-висока степен на сигурност за потребителите, които ще извършват електронни разплащания", заяви членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037