EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЦИР:Нулев икономически ръст зa 2010

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЦИР:Нулев икономически ръст зa 2010

mail14:30 | 04.11.2010прегледи 672 коментарикоментари 0


Ръст от 1 % на годишна база очакват да регистрира през третото тримесечие на 2010 година експертите на Центъра за икономическо развитие. За цялата 2010 г. прогнозите са за близък до нулата икономически ръст, става ясно от редовния тримесечен доклад на ЦИР.
Второто тримесечие на 2010 г. е периодът, в който икономиката ни вече е започнала да нараства, макар и засега само на база предходното тримесечие (0.5 на сто спрямо първото тримесечие), пише в доклада.
Двигател на възстановяването на икономиката е промишлеността, смятат в ЦИР. Тя още през първото тримесечие реализира ръст спрямо предходното тримесечие (2.2 на сто), който продължава и през второто, макар и твърде слаб (0.04 на сто), и същевременно растеж на годишна база - съответно 1.3 на сто и 2.9 на сто за първото и второто тримесечие.
В строителството забавянето на спада на месечната продукция на годишна база, което започна от началото на годината, продължава. То се дължи на бързото възстановяване в
гражданско-инженерното строителство, чиято продукция за месеците от март насам се приближи до миналогодишните си нива и за август вече надхвърли нивото си от август година назад. За третото тримесечие на 2010 г. в ЦИР очакват, че спадът на добавената стойност в този сектор ще се свие близо до нулата.
Растеж в сектора също е възможен, но пак близо до нулата, и то евентуално под влияние на динамиката в гражданско-инженерното строителство. Месечният оборот в търговията на годишна база също има възходящ тренд от март насам, но все още е минимален.
Тенденцията в сектора се обуславя от търговията на едро. Търговията на дребно с хранителни стоки от май започна да расте, но през август отново падна под нулата на годишна база. През септември се влошава и бизнес климатът в търговия на дребно, посочват от ЦИР. Възстановяване на годишна база, както на търговията, така и на вътрешното търсене, едва ли може да се очаква по-рано от четвъртото тримесечие. Експертите на Центъра за икономическо развитие смятат, че инфлацията в края на 2010 година ще бъде не повече от 3 - 3.5 процента.
За осемте месеца на 2010 г. текущата сметка на платежния баланс на България е положителна (0.9 на сто от БВП, при дефицит 7.1 на сто от БВП година назад). Подобряването на салдото от отрицателно в положително се дължи най-вече на по-ниски дефицити по търговското салдо, посочват експертите.
Износът расте с нарастващи темпове като още през юни стойността му достига предкризисните обеми. Вносът се увеличава с много по-ниски темпове, което води до съкращаване на търговския дефицит почти наполовина спрямо осемте месеци на 2009година. Стойността на експорта достига 9.8 млрд.евро, но структурата му не се променя - суровините и енергийните ресурси заемат близо 60 на сто и растежът при тях е по-висок, отколкото на общия износ. Единствено при резервните части има по-голямо нарастване след пускането в експлоатация на два нови завода за авточасти. Още по-неблагоприятна става структурата на вноса, възлизащ общо на 11.86 млрд.евро. Стойността на внесените суровини и енергийни ресурси расте със 17 на сто поради нарастване на международните цени, а на инвестиционни стоки спада с 13 на сто, главно за сметка на машините. Това означава, че производствените предприятия не инвестират в разширяване и обновяване на производството, а така икономически растеж не се постига. Свитият внос на инвестиционни стоки е свързан и със силно намаления приток на преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) - 835.9 млн.евро за осемте месеца на годината при 2.1 млрд.евро ПЧИ за същия период на 2009 година. Очакванията са през 2010 г. чуждите инвестиции да не надхвърлят 2 млрд.евро, а през следващата година увеличението им да бъде в рамките на 20 на сто.
Дефицитът на държавния бюджет към момента се дължи на лошото представяне на приходите и разходите през януари и февруари, след което по-доброто им представяне през април - септември. Ако тази тенденция се запази до края на годината, може да имаме по-нисък от прогнозирания 3.2 млрд. лв. дефицит в актуализираната бюджетна програма за 2010 г.
Третото тримесечие на 2010 г. слага край на започналата в началото на годината тенденция на свиване на валутните резерви на страната и към септември те са близо 1.2 млрд. лв. - над нивото си от юни 2010 г., което представлява 5 на сто ръст. През периода януари 2009 - юни 2010 г. паричната база (парите в обръщение и депозитите на търговските банки в БНБ) е варирала около средна стойност от 12.3 млрд. лв., а през третото тримесечие на 2010 г. се увеличава до средна стойност от 13.1 млрд. лв. и за първи път за последните 21 месеца е над 13 млрд. лв. и през трите месеца.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg