EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ципрас, Борисов, министри в Бояна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ципрас, Борисов, министри в Бояна

mail13:25 | 01.08.2016прегледи 840 коментарикоментари 0


Днес се проведе съвместното заседание между правителствата на България и Гърция заедно с премиерите Бойко Борисов и Алексис Ципрас, както и с министри на двете страни от различни сектори.

 Сътрудничество в сферата на енергетиката, транспорта, туризма и превенция при бедствия са били сред темите по време на съвместното заседание. В областта на транспорта премиерът Борисов съобщи, че е обсъдена възможността за изграждане на железопътна връзка между пристанищата в Бургас и Александруполис. „По този начин ще свържем Егейско с Черно море“, подчерта от своя страна гръцкия министър-председател Алексис Ципрас.

 Чрез газовия интерконектор между двете страни и благодарение на добре развитата българска газопреносна мрежа, Гърция може да се превърне в транзитна страна. „Така си гарантираме, че нито една от двете държави не може да бъде заобиколена при новите газови коридори, откъдето и да минат“, обясни Борисов. Той посочи, че по газовата връзка както Гърция ще може да ползва газ от българския хъб „Балкан“, така и ние ще можем да черпим от терминала за втечнен газ в Александруполис.

 Премиерът Борисов е получил уверение от своя колега, че през септември ще се състоят двустранни срещи с фермери и синдикати и изрази очакване те да доведат до разрешаване на въпроса с блокадите на гръцките земеделци на българо-гръцката граница.

 Премиерът Бойко Борисов отново напомни, че страната ни несправедливо е извън Шенген и изрази надежда в новите условия това да се промени. Той изтъкна, че България отговаря на изискванията да бъде в чакалнята на еврозоната и може спокойно да кандидатства приемане, което, по думите му, ще е допълнителна сигурност за страната и ангажимент към ЕС.

 Алексис Ципрас покани министър-председателя Борисов да посети Александруполис, Солун и Атина, за да се запознае на място със съвместните инициативи.

 В рамките на съвместното заседание бяха подписани двустранни документи за сътрудничество в образованието и културата и в областта на туризма. Приета беше и Съвместна декларация.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg