EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЦИК обмисля нови защити за бюлетини

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЦИК обмисля нови защити за бюлетини

mail10:33 | 13.08.2015прегледи 1293 коментарикоментари 0


Нови защити срещу фалшификации ще бъдат въведени в бюлетините за предстоящите избори на 25 октомври. Все още не е ясно какви конкретни предложения ще постъпят и какъв образец ще приеме окончателно Централната избирателна комисия, но са възможни холограми, баркодове и други най-различни варианти за защита на изборните книжа.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев заяви, че все още няма как да коментира никакви подробности относно евентуалните нови защити, а как ще изглежда бюлетината и какви защити ще има тя ще стане ясно след като комисията приеме образец, което трябва да се случи 30 дни преди изборния ден.

Все още не е ясно и какъв брой бюлетини ще трябва да бъдат отпечатани, каза Андреев. Това зависи от броя на избирателите, които отговарят на условията за уседналост в съответните региони на страната, от броя на населените места, в които ще бъдат разкрити кметства и т.н. След като всичките изчисления бъдат направени, по закон бюлетините трябва да бъде увеличени с още 10%.

Според предварителни изчисления с оглед много изборни книжа за местния вот и провеждането на референдум заедно с него, ще трябва да бъдат отпечатани близо 20 милиона бюлетини. По закон те могат да бъдат отпечатани само от Българската народна банка. Тя от своя страна може да определи подизпълнители, които обаче трябва да отговарят на наредбата за реда и условията за отпечатване на ценни книжа. ЦИК има готовност да осъществи контролът по отпечатването на бюлетините, съхранението и разпределението им към секционните избирателни комисии, но въпросите относно самото печатане са към БНБ, посочи Андреев.

Говорителят на ЦИК гарантира, че въпреки големият брой изборни книжа комисията ще се справи в законово установени срокове с обработването на резултатите и няма да има забавяне. "Истината е, че може би ще има леко затруднение и по-бавно броене и отчитане на резултатите, но при всички случаи това ще се случи в рамките на предвидените в закона срокове", каза Александър Андреев. /БГНЕС
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg