EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЦИЕ се възстановява бавно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЦИЕ се възстановява бавно

mail17:00 | 18.01.2011прегледи 553 коментарикоментари 0


Вече има известно възстановяване в по-голяма част от страните в Централна и Източна Европа, въпросът е дали ще се върнем към растежа, който имахме преди кризата - растеж от 4 до 7 процента.
Това коментира пред журналисти Радован Джеласич, икономически съветник на UniCredit Group за ЦИЕ на годишната конференция на Euromoney във Виена. Джеласич е бивш гуверньор на Сръбската централна банка.
Предизвикателствата пред страните в региона са едни и същи, но условията са различни. Например Сърбия има плаващ валутен курс, а България има валутен борд и не може да се възползва от валутните промени, за да влияе върху проблеми, които идват отвън, коментира Джеласич. Финансирането на бюджетния дефицит е по-скъпо, държавният дълг се увеличава, както и натискът върху публичните финанси, защото те трябва да бъдат финансирани - така Джеласич очерта характеристиките във финансовото състояние на страните от региона. Според икономиста тези предизвикателства трябва да бъдат преодоляни през тази и следващата година.
България сега има проблем да финансира бюджетния си дефицит, който е само няколко процента, докато преди три години нямаше да има никакви проблеми да финансира дефицит и от 20 процента, каза Радован Джеласич. Виждаме растеж в региона, но това определено не е растежът, който имахме преди.
Въпросът е - можем ли да се справим с проблема с този скромен растеж и отговорът е - определено не, коментира икономистът.
Джеласич използва сравнението, че вкусът на пудинга може да се разбере, само ако сладкишът бъде изяден - всеки знае какво трябва да бъде направено, въпросът е дали има политическа воля за това, има ли политическа смелост да се въведат всички необходими мерки в зависимост от всяка отделна държава.
В държави, където предстоят избори след година - година и половина, управляващите не са толкова ентусиазирани да предприемат твърди мерки, смята икономистът.
Джеласич заяви, че нарастването на инфлацията е проблем в целия регион. Централните банки трябва да разберат, че условията се променят, това не са условията от 2004-2005 година, когато основната причина беше навлизането на твърде големи капиталови потоци и твърде голямото потребление. Това е различен тип инфлация, затова има и различен тип отговори и се надявам, че централните банки ще се справят ефективно и с нея, посочи той.
По отношение на еврозоната и процесите в нея икономистът изтъкна, че всеки би искал да се присъедини към успешна валута.
Предполагам, че и в България има промяна в представите за еврото в сравнение с представата отпреди две-три години, каза Джеласич. Сега всички погледи са насочени към Брюксел и Франкфурт - какво ще кажат те, какво ще направят, защото не само България, но също и Сърбия, всички ние искаме да се присъединим към успешно еврото, а не към несигурна валута, заяви икономическият съветник на UniCredit.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg