EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЦИЕ и ЮИЕ вероятно ще избегнат рецесия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЦИЕ и ЮИЕ вероятно ще избегнат рецесия

mail13:45 | 08.07.2022прегледи 1133 коментарикоментари 0


Войната в Украйна отчетливо оказва негативно влияние върху икономиките на 23-те страни в Централна, Източна и Югоизточна Европа, но засега ефектът е различен в отделните държави от региона. Това се посочва в летните прогнози на Виенския институт за международни икономически изследвания (wiiw), публикувани на сайта му.

Макар че растежът като цяло ще бъде по-слаб от очакваното преди инвазията на Русия в Украйна, по-голямата част от региона ще избегне рецесия тази година.

Единайсетте страни от региона, които са членки на ЕС, ще продължат да бъдат сред най-устойчивите. Въпреки високата инфлация, енергийната криза, проблемите с веригите за достави и забавящата се динамика в промишлеността, те би трябвало да успеят от постигнат растеж от средно 3,3 на сто тази година. Основният стълб на икономиката е частното потребление, докато износът отслабва. 

За България виенският институт прогнозира икономически растеж от 2,5 на сто за 2022 година, който да се ускори до 3,7 на сто през 2023 г. и леко да отстъпи до 3,5 на сто през 2024 година. Инфлацията на потребителските цени в страната ни се очаква да достигне 14 на сто тази година, след което да отслабне до 8 на сто догодина и 5 на сто през 2024 година. Безработицата остава сравнително стабилна на ниво 4,8 на сто през 2022 г. и съответно 4,5 на сто и 4 на сто през следващите две години, прогнозират експертите.  

Шестте държави от Западните Балкани и Турция ще отбележат сходен темп - от съответно 2,9 на сто и 2,7 на сто, което и в двата случая е слабо представяне спрямо миналата година. 

Ситуацията е различна в Украйна, Русия, Беларус и Молдова. Сривът е особено явен в Украйна, която се очаква да загуби над една трета от икономическия си продукт тази година. Русия, за чиито брутен вътрешен продукт се очаква да се свие със 7 на сто, засега се справя по-добре от очакваното в пролетните прогнози, посочват експертите на института. През пролетта очакванията бяха за свиване на руската икономика с 9 на сто. 

В Беларус последиците от западните санкции заради подкрепата на страната за руската инвазия се проявяват и се прогнозира свиване на националната икономика с 4,5 на сто. За Молдова прогнозите сочат спад от 1 на сто.  

Анализът на института обхваща 23 страни от Централна, Източна и Югоизточна Европа -  Албания, Беларус, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Казахстан, Косово, Латвия, Литва, Молдова, Черна гора, Република Северна Македония, Полша, Румъния, Русия, Сърбия, Словакия, Словения, Турция и Украйна. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161