EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЦИЕ в сянката на Западната част

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЦИЕ в сянката на Западната част

mail09:30 | 11.10.2010прегледи 645 коментарикоментари 0


Страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) може да изпитат ново забавяне в икономическия растеж, ако западноевропейските им съседки не придобият контрол над финансите си, предупреди Световната банка, предаде ДПА. Главният икономист на банката за региона Индермит Гил заяви, че развиващите се икономики в Европа са излезли от миналогодишната икономическа криза по-зависими отвсякога от Западна Европа.Тези търговски връзки помогнаха на страните от ЦИЕ да излязат от тежката рецесия миналата година, но регионът може отново да пострада от слабото търсене на износа му, понеже западноевропейските правителства намаляват държавните разходи, за да стабилизират бюджетите си, предупреди Гил.
"Високата задлъжнялост в Западна Европа хвърля сянка над Централна и Източна Европа", заяви Гил. Растежът в развиващите се икономики в Европа и Централна Азия ще достигне средно 3,9% през 2010 г. след сериозния спад от 5,1% през 2009 г., прогнозира Световната банка. Безработицата обаче остава висока в развиващите се европейски страни и продължава да расте в бившите съветски републики, отбелязва банката.
Възстановяването на региона се дължи до голяма степен на нарасналото търсене в Западна Европа, която поема около три четвърти от износа на региона.Развиващите се икономики в Европа трябва да увеличат вътрешното си търсене или да разчитат на динамичното му покачване у западните им съседи ако искат да запазят растежа в дългосрочен план, заяви Гил.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg