EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЦИЕ: 27% ръст на чуждите инвестиции?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЦИЕ: 27% ръст на чуждите инвестиции?

mail14:20 | 07.06.2011прегледи 618 коментарикоментари 0


Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в страните от Централна и Източна Европа през 2011 г. ще се увеличат с 27 %, като показателят ще се повиши най-силно в Русия, прогнозира Виенският институт за сравнителни анализи на световната икономика, цитиран от ДПА. Експертите очакват възходящата тенденция след спада в инвестициите, насочени към региона, отчетен миналата година. "Преките чуждестранни инвестиции все още имат огромно значение за развитието на страните от Централна и Източна Европа, най-вече защото вътрешните "двигатели" на икономически растеж остават слаби, а консолидирането на бюджетите е проблем за много от държавите в региона", отбелязват експертите.
Институтът прогнозира, че инвестициите в новите страни членки на Европейския съюз ще нараснат с 10 процента благодарение на близостта им със силно развитите европейски икономики.
Според прогнозите инвестициите в страните от Югоизточна Европа ще нараснат с 29 процента, но началното ниво е по-ниско от това в страните от региона, членуващи в ЕС. Инвестициите, насочени към Русия, както и през предишните години ще се увеличат благодарение на руски офшорни компании. Въпреки оптимистичните прогнози за 2011 г. институтът предупреждава, че предкризисните равнища на ПЧИ ще бъдат достигнати, само ако потреблението в Централна и Източна Европа се възстанови, тъй като сега "двигатели на растежа" в тези страни са износните отрасли. В края на миналата година бяха отчетени разнопосочни резултати, като действителен растеж на показателя има само в осем от 20-те страни в региона. Като цяло притокът на средства от чужбина е нараснал с 8 процента, като най-силно е повишението в Чехия, Литва, Латвия и Русия. България, Румъния и Югоизточна Европа отчитат рязък спад, тъй като икономиките на тези страни са по-слабо ориентирани към износ, а местното търсене все още е слабо.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg