EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Цигарите – контрабанда или нелегално производство

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Цигарите – контрабанда или нелегално производство

mail18:23 | 31.01.2011прегледи 4964 коментарикоментари 0


Мира Лазарова
„В цигарите, включително, ако трябва, да се направят само пунктове, откъдето може да се купуват цигари. И където да сложат митничар, граничар, полицай и камера заедно. И само оттам ще може да се купуват официално цигари.”, закани се премиерът на заседание на МС през миналата седмица по повод обвиненията, че неговото правителство не е в състояние да овладее контрабандата на цигари. Ако се предположи, че държавата мобилизира цялата административна сила и постепенно ограничи нелегалния внос на цигари, а „Булгартабак” пусне евтини цигари по 2.20 ст, то тогава пазарът на тютюневи изделия ще бъде ли по-прозрачен и ще намалее в него сивата икономика?
Нелегални фабрики
Днес чрез операция „Фабриката” в село Патриарх Евтимово, община Садово, е бил разбит нелегален цех за производство на цигари. По време на следствения експеримент станало ясно, че за един час машините в халето могат да произведат 8 мастербокса. Според министър Цветан Цветанов цигарите били предназначени за вътрешния пазар. В сградата на цеха, наета под наем, са намерени машини за производство на цигари, 12 мастербокса от марката „Виктори”, 28 мастербокса с цигари „Марбли”, 80 касети с по 4 000 къса цигари „Виктори”, 50 чувала с по 20 кг рязан тютюн, 50 чувала с тютюневи отпадъци, 200 кутии с 800 000 цигарени филтри, 355 празни кутии от филтри, кашони, заготовки за цигарени кутии от марките „ЛМ” и „Виктори”, лепила, станиол, целофан, два чувала с холограми за бандероли и хартия за бандероли за алкохол. По първоначални данни работниците във фабриката са получавали по 300 евро на вечер на човек.
Много неизкупен тютюн
Възможно ли е една част от пазарът да се преориентира към нелегално производство? В момента тютюнопроизводителите трудно продадат реколта 2010. Преди дни започна изкупна кампания, но цените са по-ниски в сравнение с тези от миналата година. В района на Гоце Делчев тютюнът се купува за 7.35 лева за килограм първа класа, 4.85 лева - втора и 1.90 лева – трета, съобщава БГНЕС. Средно килограм тютюн се купува по 4.10 лева за килограм, което е с лев надолу в сравнение с миналата година. "Тазгодишната реколта е от ниско - средно качество, причина за това са както дъждовната година, така и влагата, която е съсипала продукцията", обясни експертът оценител Георги Пелтеков. Производителите смятат, че фирмите-изкупвачи закъсняват умишлено, за да падне качеството на тютюна. В такава ситуация според експерти тютюнът може да се пласира както в нелегални цехове, така и да се изнася в Гърция например. Твърди се, че през септември в Гърция цената е била два пъти по-висока, отколкото изкупната цена за миналата година в България. За да се пласира обаче продукцията на юг тютюнопроизводителите трябва да се обединяват в асоциации, за да предлагат по-големи количества на външния пазар.
Машинки на пазара
Колко струва на човек да се снабди с машини за производство на цигари само за лична употреба, а и за дребно производство? Ето няколко оферти: Машинка за рязане на тютюн на лентички от 1 мм., ръчни или на ток, цена 200 лв. Електрическа двуканална машинка за свиване на цигари на цена 130 лв. Компактни и бързи електрически машинки за пълнене на цигари за по-малко от 5 минути 20 цигари, цена 120 лв. И накрая аромат за нарязан тютюн, който се използва за ръчно приготвяне на цигари и се пръска върху нарязания тютюн. Аромати Марлборо и Кент са на цена 9. 50 лв за 1 литър.
Легалният пазар на цигари в България за цялата 2010 година възлиза на над 10 млрд. къса цигари, при 17 млрд. през 2008 година., като спадът от почти 38-39% вероятно се дължи и на сивият сектор. Нелегалният пазар според експерти е малко над 30%, като тук се включват фалшиви, неизвестни марки; български цигари без бандерол, преминали през различни нелегални митнически процедури; цигари от Сърбия, Македония, Молдава и Украйна, внесени без акциз. Къде се вмесват цигарите от цеха в българското село засега е неясно, но предстои да се види дали нелегалните цехове ще се разрастват.

Любопитно
Цигари по 90 ст. кутията започнаха да произвеждат жителите на маданското село Борина още през миналата година, заради нарасналата безработица и финансовата криза, съобщи тогава радио Фокус. Предприемчиви амбулантни търговци снабдяват хората с готови цигари от филтърна хартия и филтри, както и стрит тютюн. 100 грама тютюн струва 2,50 лв., а 100 къса „празни" цигари излизат около 2 лв. Цените са в пъти по-ниски отколкото на готовите тютюневи изделия. Така с 4,50 лв. пушачите изкарват близо 15 дни. В село Боровина хората масово не купуват цигари от магазините, тъй като от около месец са намерили този по-евтин вариант за задоволяване на никотиновата си страст.Тютюнът и цигарите, които се продават имат запазена марка, като всичко е легално, коментират местните. Преди време жителите на село Катраница също започнаха да произвеждат цигари, за да се борят с високите цени на фабричните папироси. Благодарение на машината за тъпкане и свиване на цигари, пушачите в селото смъкнаха цената на кутия цигари до 45 ст. Подобна практика вече има и в съседните села Студена, Върбина и Леска. До момента не е правено изследване дали домашната цигара е по-вредна от фабричната. Пушачи, които са ги употребявали, коментират, че няма никаква разлика. Единствено свитата при домашни условия цигара е по-тежка, което пък води до по-рядко пушене.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg