EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Цигарите по-скъпи с 80 ст.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Цигарите по-скъпи с 80 ст.

mail10:00 | 28.01.2015прегледи 6043 коментарикоментари 0


Очакваме повишаване на цените на цигарите със 70-80 стотинки за най-масовите марки. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” икономистът Лъчезар Богданов от „Индъстри уоч”. Богданов заяви, че е необходимо до началото на 2018 година да достигнем новите минимални стойности на акцизните ставки в Европейския съюз, което вероятно ще означава повишаване на цените на цигарите с 70-80 стотинки за най-масовите марки на кутия.
„Това допълнително увеличава стимулите за контрабанда, тъй като облагането е по-високо и е по-висока цената на крайния продукт, когато е обложен. Тоест толкова повече може да печели контрабандата от ценово предимство и от там да привлича потребители и да увеличи печалбата на тези, които извършват тази дейност. Това е още едно предизвикателство, пред което ще се изправи фиска в следващите две години”, допълни още той.
На въпрос, какви мерки се предприемат за борбата с контрабандните стоки и достатъчни ли са те, Богданов открои два типа борба при търговията с нелегални стоки. „Единият тип е борба при търговията на дребно, т.е. дистрибуцията и връзката с крайния потребител. Там съвсем явно е, че контролът много силно зависи от редовите полеви служители на НАП, на Агенция „Митници” и на МВР да действа активно. Може би по-важният въпрос е, че подобен тип контрабанда всъщност се осъществява организирано с висока политическа протекция или поне с протекцията на високи нива. Там разкриването на подобни канали изисква доста по-сериозна работа, която можем да наречем работа на разузнаването, на използването на СРС-та, на разследвания на това как се действа в тази посока”, заяви Лъчезар Богданов.


Тагове: цени, цигари
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg