EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Център срещу измами с храни в Страсбург

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Център срещу измами с храни в Страсбург

mail09:43 | 15.03.2018прегледи 4429 коментарикоментари 0


Българският евродепутат Момчил Неков беше специален гост на лансирането на Център за знания за измамите с храни и качеството на храните снощи в Страсбург. Новото звено ще бъде управлявано от Съвместния изследователски център и ще бъде финансирано изцяло от Европейската комисия /ЕК/.

Центърът за знания за измамите с храни и качеството на храните в Страсбург бе открит от еврокомисарят по въпросите на образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич.

Момчил Неков обсъди с директора на отдел „Здраве, потребители и референтни материали“ към Съвместния изследователски център към ЕК г-жа Елке Анклам, въпроса с изследването на храните, както и Становището за „Двойното качество на продуктите на единния пазар“, което той внесе в Европейския парламент. Българският евродепутат обсъди препоръката си през 2018 г. да бъдат проведени и финализирани анализите относно хранителните продукти в различните държави членки, за които ЕК отпусна 2 милиона евро.

Елке Анклам увери Неков, че в момента се работи по методологията за изследване на храните, като се очаква тя да бъде финализирана и обявена до края на април.

„Паралелно с това ще започнат проучванията на продуктите в държавите членки, като  ще направим каквото е в нашите компетенции през 2018 година да завършим изследванията“, уточни Анклам.

Неков изрази притесненията на европейските граждани, от това че има различни продукти в различните държави членки и заяви, че с внесеното становище за „Двойното качество на продуктите на единния пазар“ в ЕП настоява практиката „еднаква марка, еднакъв продукт, различно съдържание“ да бъде прекратена.

Центърът за знания представлява мрежа от експерти на Комисията и външни експерти, която ще подкрепя институциите, определящи политиката на ЕС, и националните органи, като осигурява достъп и обмен на актуални научни познания относно въпроси, свързани с измамите с храни и качеството на храните.

Съмненията относно измамите с храни и качеството на храните подкопават доверието на потребителите и вредят на цялата верига на предлагане на храни в Европа — от земеделските производители до търговците на дребно.  

Последните случаи на измами с храни включват маслиново масло, вино, мед, риба, млечни продукти, месо и птици.

# # #

За Момчил Неков:

Член на ЕП от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите;

Член на Комисията по „Земеделие и развитие на селските региони“;

Член на Комисията по „Култура и образование“;

Член на делегациите на ЕП за връзки с Китай и с държавите от Централна Азия, както и на интерпарламентарните работни групи за биоразнообразието и устойчивото развитие, за климатичните промени, за развитие на туризма, културното наследство и европейските културни маршрути, за спорта.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1008