EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Център за наблюдение на биоикономика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Център за наблюдение на биоикономика

mail08:40 | 15.02.2013прегледи 566 коментарикоментари 0


ЕК ще изгради център за наблюдение, който да следи напредъка на биоикономиката в ЕС и да оценява нейното въздействие, се посочва в прессъобщение на ЕК до медиите. Центърът ще събира данни, за да се проследява развитието напазарите и да се определят политиката на ЕС, на отделните държави и региони, в областта на биоикономиката, възможностите за научни изследвания и иновации, и размерът на съответните публични и частни инвестиции. Координацията на центъра поема Съвместният изследователски център, вътрешната научна служба на ЕК.
Центърът е тригодишен проект и ще започне дейността си през март 2013 година. Предвидено е от 2014 година данните, които ще се събират от него, да станат публично достъпни в интернет. По този начин центърът ще подкрепя регионалните и националните стратегии за биоикономика, които в момента се разработват от държавите в ЕС.

Освен че ще предоставя данни за размера на биоикономиката и принадлежащите към нея сектори, центърът ще проследява редица показатели за изпълнение, включително показатели за икономиката и заетостта, за иновациите, както и за измерване напроизводителността, общественото благосъстояние и качеството на околната среда. Той ще се занимава и с "технологично наблюдение" и "политическо наблюдение", т.е. ще следи развитието на науката и технологиите, както и свързаните със биоикономиката политики. Биоикономиката в Европа вече има оборот от около 2 трилиона евро и осигурява работа на 22 милиона души. Комисията обмисля ново публично-частно партньорство за отраслите, които използват биотехнологии, за да ускори развитието на сектора. Решение се очаква през юни 2013 година.

Контекст
Понятието "биоикономика" означава икономика въз основа на интелигентно използване на земни и морски биологични и възобновяеми ресурси като суровини за производство на хранителни стоки и фуражи, промишлени стоки и енергия. Към нея спада и употребата на биоотпадъци и биологични процеси за изграждане на устойчива промишленост.
Стратегията на ЕС за биоикономика, приета на 13 февруари 2012 година, има три основни стълба:
1) Инвестиции в научноизследователска дейност, иновации и компетентности в биоикономиката. Това включва финансиране от ЕС, национално финансиране, частни инвестиции и увеличаване на взаимодействието с други политически инициативи.
2) Развитие на пазарите и конкурентоспособността в секторите на биоикономиката чрез устойчиво интензифициране на първичното производство, превръщане на потоци отпадъци в продукти с добавена стойност, както и чрез механизми за обмен на знания с цел да се повиши ефективността на производството и ресурсите.
Хранителните отпадъци например струват на европейския данъкоплатец между 55 и 90 евро/тон и причиняват 170 милиона тона въглероден диоксид. Тези отпадъци биха могли да се използват за производство на биоенергия или други продукти на биологична основа, като това ще спомогне и за създаването на работни места и растеж.
3) Засилено политическо съгласуване и участие на заинтересованите страни чрез създаване на работна група по биоикономика, център за наблюдение по въпросите на биоикономиката и редовни конференции на заинтересованите страни. С тази стратегия следва да се постигнат полезно взаимодействие и допълване с други области на политика и с различни инструменти и източници на финансиране, насочени към същите цели, като например Кохезионния фонд, Общата селскостопанска политика, Общата политика в областта на рибарството, Интегрираната морска политика, както и политиките в областта на промишлеността, енергетиката, заетостта, здравеопазването и опазването на околната среда.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163