EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Централните градски зони - приоритет

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Централните градски зони - приоритет

mail15:40 | 20.04.2012прегледи 582 коментарикоментари 0


Инвестициите за проекти в централните градски зони ще бъдат приоритетни за българското правителство през новия програмен период 2014-2020 г., заяви в Русе министърът по европейските фондове Томислав Дончев.
Дончев бе на посещение заедно с Карстен Расмунсен, ръководител на звеното за България в главна дирекция "Регионална политика" на Европейската комисия, и заедно с общинската управа разгледаха обновения център на Русе. Проектът бе на стойност 10 млн. лв. и бе финансиран по еврофондовете.
"Точно такъв тип инвестиции в централна градска част, с интегриран характер, обхващащи зони, които са много посещавани от хората, се радват на огромна подкрепа. Ефектът от тях е голям от гледна точка на превръщането на градовете в атрактивни места за туризъм и за живеене. Приоритетна задача още от началото на 2014 г. ще бъде ние да заделим в пъти по-голям ресурс точно за такъв тип дейности. Нашите партньори от общините също трябва да са готови с предложенията си, които трябва да бъдат предшествани от обществено обсъждане, защото това не е кабинетно упражнение - един кмет и двама общински съветници да решават какво да се случи в града", заяви Дончев.
Думите му бяха потвърдени и от Карстен Расмунсен, който остана очарован от фонтаните на площада, Паметника на свободата и Доходното здание. "Впечатлен съм от начина, по който е направен ремонтът на градския център, и много се радвам, че подобен тип европейски инвестиции служат на повече граждани", сподели Расмунсен.
Томислав Дончев се изказа в подкрепа на предложението на колегата си Сергей Игнатов, министър на образованието, да се заделят повече пари за образование, наука и иновации. Той е съгласен принципно с идеята да има такава оперативна програма, но припомни, че няма как всяка отделна политика да бъде финансирана от отделна програма, защото това би направило системата много трудна за управление. В момента се формира специална работна група, която ще програмира и ще подготвя всички приоритети и проекти, които представителите на академичните среди и МОНМ иска да бъдат финансирани.
Същевременно през лятото ще вървят преговори с ЕК и през септември ще стане ясно дали ще има отделна оперативна програма или образованието, науката и иновациите ще бъдат финансирани през друг финансов инструмент. "В този програмен период България е една от малкото държави, може би и единствената, която е заделила нищожни средства за развитие на науката. Имаме намерение да поправим тази грешка", каза още Томислав Дончев. /БГНЕС

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg