EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Централни банкери: Банките от региона са добре капитализирани

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Централни банкери: Банките от региона са добре капитализирани

mail17:16 | 19.02.2010прегледи 654 коментарикоментари 0


В румънския град Синая днес се проведе четвъртата поред среща на управителите на централните банки на Румъния, Албания, България, Босна и Херцеговина, Кипър, Гърция, Македония, Черна гора, както и ръководителите на банковите органи в Босна и Херцеговина и Република Сръбска, съобщи за БТА пресслужбата на BNP Paribas в София.
Обсъжданията на срещата бяха съсредоточени върху макроикономическото развитие и развитието на финансовите пазари, условията и перспективите за банките, както и промените в регулаторната рамка в региона. Участниците заключиха, че въпреки глобалните финансови сътресения банковите системи на всички страни от Югоизточна Европа остават надеждни и добре капитализирани. Участниците подчертаха също голямото значение на сътрудничеството и координацията между централните банки и надзорните органи в региона за ограничаване на преките и косвени въздействия на световните финансови сътресения и за възстановяване на доверието и гарантиране на запазването на финансовата стабилност.
Срещата беше добра възможност за засилване на подпомагащата роля на страните членки на ЕС в региона чрез споделяне на ценен опит в областта на надзора с държавите кандидатки и потенциални кандидати за членство в ЕС. Участниците наблегнаха на ключовата роля на неотдавна създадените надзорни колегии, работещи според нормативната база, предоставена в Насоките на Комитета на европейските органи за банков надзор (CEBS), за оценка на справянето с рисковете, пред които са изправени трансграничните банкови групи, както и за създаване на постоянна платформа за по-ефективен и ефикасен надзор. Тази платформа ще спомогне също и за съвместното оценяване на нуждите от капитал на всички институции, работещи в региона, като се взима предвид техния рисков профил и се защитават интересите както на държавите по седалище, така и на държавите домакини.
Участниците се договориха, че следващата среща на Управителите на централни банки от Югоизточна Европа ще се проведе догодина в Кипър.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg