EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Централна Европа с по-висок ръст

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Централна Европа с по-висок ръст

mail09:30 | 21.02.2014прегледи 763 коментарикоментари 0


Икономиката на Чехия е нараснала с най-бърз темп от шест години, а на Унгария - с най-бърз темп от 7 години в края на 2013 г. на фона на съживяването на търговията с еврозоната и по-силните инвестиции, които стимулираха възстановяването в Централна Европа, предаде Ройтерс.
Страните с нововъзникваща пазарна икономика са набрали скорост след забавянето си. Публикувани днес данни сочат, че икономическият подем е бил по-силен от очакваното в редица страни през четвъртото тримесечие на 2013 година. Икономиката на Унгария е отчела повишение от 2,7% на годишна основа, което е най-бързият темп на растеж от края на 2006 година. Румънският брутен вътрешен продукт (БВП) е нараснал близо два пъти повече от очакваното, достигайки темп от 5,2% на годишна основа.
Чешката икономика е нараснала, отчетено на годишна основа, за първи път от две години, ускорявайки се с 1,6% на тримесечна основа - най-бързият темп от 2007 година преди  избухването на финансовата криза, чиито последици все още се усещат в Европа. Икономиката на Полша, най-голямата в региона и единствената, която избегна рецесията след световната криза от 2008-2009 година, отчита растеж от 2,7%. "Данните са добри навсякъде на фона на продължаващото възстановяване в еврозоната, която е основният пазар за износ на държавите от региона и ще продължи да определя перспективите им през 2014 година. Усещането ни е, че тази година растежът в района ще продължи с темп от 2-3%, като Полша и Румъния ще са начело", посочи Нийл Шиъринг от Capital Economics. Икономиката на Словакия е нараснала по-силно от очакваното - с 1,5%, на България - с 1%. Валутите, които тази година са поставени под натиск заради опасенията около нововъзникващите пазарни икономики, поскъпнаха след публикуването на данните.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg