EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ценови таван за ориза във Филипините

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ценови таван за ориза във Филипините

mail15:35 | 04.09.2023прегледи 561 коментарикоментари 0


Филипинският президент Фердинанд Маркос - младши обяви таван върху цената на ориза, който е основна храна в страната с население от 110 милиона души, осъждайки спекулантите и "картелите", предаде Франс прес.

Максималната цена на дребно за бланширания ориз, който се консумира от много филипинци, е фиксирана на 41 песос (68 евроцента) за килограм и 45 песос за бланширана ориз от най-добро качество.

Тези нови ценови лимити, които влизат в сила незабавно, са с 25 на сто под наблюдаваните тази седмица цени на пазарите в Манила, се посочва в комюнике на президентството. Филипините са един от най-големите вносители на ориз в света. 

"Сегашният скок на цените на дребно на ориза в страната доведе до значителен икономически натиск върху филипинците, най-вече за тези, които са в неравностойно положение и маргинализирани", подчертава президентът Маркос, цитиран в комюникето. 

Въпреки "редовното снабдяване" филипинският президент напомни за съществуването на мащабна и нелегална "манипулация на цени".  Той осъди "опортюнистичните брокери" и "тайните договорки между картелите в промишлеността".

Забраната за износ, наложена от Индия, която е водещ износител на ориз, войната в Украйна и нестабилните цени на петрола също са "довели до обезпокоително увеличение на цените на дребно", добави той.

Правителството "ще засили контрола и обиските в складовете за ориз, за да се бори срещу натрупването на запаси и незаконния внос", увери Фердинанд Маркос-младши.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg