EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Цените на специалните храни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Цените на специалните храни

mail15:30 | 20.05.2011прегледи 1318 коментарикоментари 0


Какво показва краткия анализ на МЗХ на седмичната справка за средните цените на брашно – ТИП „500”, рафинирано слънчогледово олио, бяла кристална захар, пилешко месо, яйца и агнешкото месо, за периода 11 - 18 май 2011 г.

Брашно тип 500
През изминалата седмица, средните цени на брашно тип „500” по области са в диапазона от 0,83 лв./кг (Враца) до 1,18 лв./кг (София). В по-голяма част от областните центрове се наблюдават незначителни колебания, без това да оказва влияние върху средната цена за страната, която се запазва на нивото от предходната седмица – 0,97 лв./кг. Цените на дребно на брашното в големите търговски вериги (ГТВ) остават без промяна спрямо предходния период и отново са в границите от 1,07 лв./кг (Разград, Русе и Силистра) до 1,27 лв./кг (Благоевград и Кюстендил). Единствено в София се отчита промяна в ценовите нива, като брашното се предлага на по-високи цени с 4,4%, в сравнение с миналата седмица. Цените на дребно в другите търговски обекти (ДТО) в повечето области поддържат нивата си от предходния период на наблюдение.

Яйца
През настоящата седмица Ямбол и Плевен вече не са областите на страната с най-ниска цена на едро на яйца - размер М, поддържана в продължение на повече от месец, и най-евтино яйцата се търгуват на едро във Велико Търново и Разград – 0,14 лв./бр. Варна все още поддържа най-висока цена на едро (0,21 лв./бр.). Поскъпване на яйцата не се наблюдава в нито една част на страната, за сметка на намаление на цените на борсите в десет области (с 0,01 лв./бр.). Цените на дребно на яйца - размер M, в големите търговски вериги (ГТВ) се движат в диапазона 0,16 - 0,28 лв./бр. Яйцата размер L в големите супермаркети варират от 0,18 лв./бр. до 0,29 лв. Цените на дребно на яйца - размер М, в останалите търговски обекти се движат от 0,18 лв./бр. до 0,22 лв./бр. При яйцата, размер L не е регистрирано увеличение на цените в другите търговски обекти (ДТО) и те остават стабилни, спрямо предходната седмица, в диапазона 0,19 лв./бр. - 0,26 лв./бр.

Слънчогледово олио
Цената на рафинирано слънчогледово олио остава на нивото от предходната седмица – 2,71 лв./литър. Цените на едро по области се движат в границите от 2,56 лв./литър до 2,82 лв./литър, като най-ниски стойности са отчетени в Пазарджик, а най-високи - в Благоевград.
Средната цена на дребно на рафинираното олио в големите търговски вериги (ГТВ) е без промяна спрямо предходната седмица – 3,12 лв./литър. Цените на дребно в магазинната мрежа на другите търговски обекти (ДТО) поддържат нивата си от 2,90 лв./литър до 3,43 лв./литър.

Пиле-замразено
В сравнение с предходната седмица, в преобладаващата част на страната се отчита понижение на ценовите нива на едро на замразеното пилешко месо – от 0,2% във Варна до 1,6% в Хасково. По области, цените на едро се движат в диапазона от 3,22 лв./кг до 4,50 лв./кг. В почти цялата страна, в големите търговски вериги (ГТВ) цените на дребно на замразените пилета запазват нивата си от предходния период. В другите търговски обекти (ДТО) в повечето райони на страната цените на дребно остават стабилни. Намаление е регистрирано в четири области, най-значително в Шумен (7,6%). Средно за страната, през седмицата не се отчита разминаване между цените в ДТО и в ГТВ.

Пиле – прясно, охладено
Цените на едро на прясно охладеното пилешко месо в по-голямата част от страната остават на нивата си от предходната седмица и по области те са в същия диапазон - от 3,80 лв./кг до 4,60 лв./кг. Като цяло, големите търговски вериги (ГТВ) запазват цените на охладеното пилешко месо от миналата седмица. В по-малките търговски обекти цените на дребно запазват нивата си от предната седмица. Непроменена остава и разликата в средните цени на охладените пилета в ГТВ (4,99 лв./кг) и в ДТО (5,11 лв./кг) – 0,12 лв./кг.

Бяла захар
При цената на едро на бяла захар не се наблюдават изменения. Анализът на пазара на едро на захар по области сочи ценови диапазон от 2,01 лв. до 2,29 лв./кг . Лек ръст в цената на едро се регистрира в единадесет областни центрове. Тенденцията за стабилизиране на цените на дребно при търговията със захар от предходния период в по-голямата част от страната продължава и през последната седмица. Както в големите търговски вериги (ГТВ), така и в другите търговски обекти (ДТО) изменение на цените е отчетено в малка част от страната. Цената на захарта в големите хранителни вериги варира от 2,17 лв./кг до 2,47 лв./кг. Без промяна, спрямо предходната седмица остава търгуването със захар и в останалата магазинна мрежа. В повечето областни центрове цената на дребно на захарта в ГТО е на по-ниски нива, спрямо другите търговски обекти. И през настоящата седмица, най-голямо отклонение между цените на едро и цените на дребно е отчетено в Плевен – 0,44 лв./кг в ГТВ и 0,49 в ДТО.

 

 

 

 


Тагове: храни, цени
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg