EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Цените на малките бензиностанции

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Цените на малките бензиностанции

mail14:01 | 10.11.2020прегледи 483 коментарикоментари 0


Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива отчита, че малките бензиностанции продават горивата между 1.65 и 1.68 лв. за литър. Такива цени има дори и в София. Докато големите вериги продължават да поддържат по-високи цени с около 20 ст., заяви Симо Симов, зам.-председател на организацията. „Големите вериги са свикнали на високи цени. Това е техен стандарт и никога няма да ги намалят“, коментира той. Пропан-бутанът върви около 0.78 ст. за литър на малките обекти, а при големите достига 0.82 ст. за литър. Поевтиняването на бензина на годишна база до октомври 2020 г. е с близо 19% спрямо същия период на миналата година. При дизела намалението на цените е с около 21%, посочи Симо Симов.  

Стойността на петрола на световните пазари се задържа стабилна и няма големи аномалии. Драстични промени не се очакват до края на годината. Пазарът ще остане стабилен, което е добре за икономиката, подчерта Симов. Консумацията на горива в световен мащаб не се покачва. Най-големите потребители са транспортът и туризмът, които са най-засегнати от кризата и работят изключително ограничено. 

Котировките на петрола на международните пазари се понижиха с повече от 3% вчера поради опасения, че ограниченията заради Covid-19 в цяла Европа ще отслабят търсенето на гориво. В същото време търговците се подготвят за възможни сътресения на цените на горивата в световен мащаб и заради президентските избори в САЩ.  

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и Русия намалиха добива с около 7,7 млн. барела на ден, за да подкрепят цените на горивата. Организацията ще обсъди ситуацията на среща на 30 ноември и 1 декември и вероятно ще вземе решение за забавяне на планираното увеличение на производството с 2 млн. барела на ден през януари. 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg