EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Цените на имотите - вече в равновесие

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Цените на имотите - вече в равновесие

mail10:08 | 03.05.2017прегледи 1060 коментарикоментари 0


Собствениците на жилищни имоти в София все по-активно излизат на пазара на продажби в началото на 2017 г. По данни на АДРЕС, с около 12% е нараснал обемът на излезлите на пазара продавачи през първото тримесечие на годината спрямо същия период на 2016 г. Според консултантите, ценовите нива в момента са достигнали максималните си стойности, което в голяма степен мотивира инвестиционно настроените продавачи.

По данни на компанията, над 25% от продавачите имат за цел да излязат от вложена на предходен етап инвестиция. Делът им е значително по-нисък през 2016 г., когато повечето единични продавачи отлагаха продажбата в очакване на по-високи цени и притиснати от значителната конкуренция на новото строителство.

В същото време, купувачите на готово строителство бележат слаб спад в активността си спрямо първото тримесечие на 2016 г. Покупките директно от инвеститор са основен фактор на жилищния пазар, посочват експертите. С около 3-4% расте броят на сделките за нови апартаменти през тримесечието в сравнение с последното на 2016 г., сочат данните на агенцията. Според консултантите, продължава засиленият интерес към нови сгради, особено към разположените в райони с изградена инфраструтура и добра транспортна комуникация. Сред най-желаните квартали остават източните и южните, централните райони на София, както и някои по-бюджетни локации като Дружба и Люлин. Класацията за най-желани райони се води от Изгрев, Лозенец, Манастирски ливади, Гео Милев.

Без почти никакви промени са ценовите нива както в столицата, така и в страната. Колебанията са в рамките на 0.5%-1%, което не може да се определи като показателна тенденция – цените в София достигнаха равновесната си точка.

Инвестиционно настроените купувачи също увеличават дела си през наблюдаваното тримесечие. За периода януари-март 2017 г. те заемат 18% от всички, сдобили се с имот. Това е покачване с около 6 процентни пункта на годишна база.

Тристайните апартаменти все по-устойчиво се утвърждават като основният избор на купувачите.  Ако преди година те са заемали втората позиция след двустайните, то днес близо 40% от клиентите избират повече на брой помещения. Нараства и делът на сделките за многостайни жилища на годишна база – от 7% на 10% от всички. Увеличават се и покупките на гаражи.


Тагове: имоти, цени
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg