EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Цените на брашно и олио леко надолу

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Цените на брашно и олио леко надолу

mail09:30 | 05.11.2013прегледи 1408 коментарикоментари 0


През периода 23 - 30 октомври 2013 г. цените на основните хранителни продукти остават на нивата от предходната седмица, сочат седмичните ценови анализи на МЗХ.
Брашно тип „500”
Отчита се леко понижение на средната цена на едро на брашно тип „500” за страната и запазване на тези на дребно на нивата от предходната седмица. Средно за страната, цената на едро на брашно тип „500” намалява с 2,3% на седмична база, до 0,84 лв./кг. По области, стойностите са в границите от 0,60 лв./кг (Враца) до 1,15 лв./кг (Варна). В по-голямата част от областните центрове се наблюдават разнопосочни колебания на цените спрямо предходната седмица, преобладаващо в посока надолу. Най-чувствително поевтиняване на продукта на едро се отчита в Силистра (с 9,6%), а най-съществено поскъпване - във Варна (с 6,5%).
Яйца
Като цяло, през периода средните цени на едро и на дребно на яйца за страната остават на нивата от предходния седмичен период. Изключение прави средната цена на дребно на яйца – размер М в големите супермаркети, където се наблюдава леко повишение.
През изминалата седмица предлагането на едро на яйца – размер М е в границите от 0,16 лв./бр. (Велико Търново и Русе) до 0,22 лв./бр. (Смолян). Седмично изменение на цените на едро на този размер яйца се наблюдава в осем области, като в пет от тях (Велико Търново, Разград, Силистра, София и Стара Загора) е налице леко поевтиняване на продукта с 0,01 лв./бр., а в други три (Сливен, Смолян, Ямбол) - поскъпване с 0,01 лв./бр.
Олио
Средната цена на дребно на рафинирано слънчогледово олио в по-малките търговски обекти отбелязва леко понижение спрямо предходната седмица, докато тези на едро и на дребно в големите търговски вериги (ГТВ) остават без промяна.
Средната цена на едро на слънчогледовото олио за страната се запазва на ниво от 2,14 лв./литър. На тържищата в страната олиото се предлага на цени от 1,94 лв./литър (Силистра) до 2,60 лв./литър (Стара Загора). В четиринадесет области се регистрират разнопосочни седмични отклонение на цените на едро, в интервала от -4,8% в Благоевград до +6,4% във Варна.
Пилешко месо
Средните цени по веригата на предлагане на пилешко месо в страната остават около нивата от предходната седмица. По-съществено изменение, в посока нагоре, е налице само при средната цена на дребно на охладеното пиле в големите търговски вериги.
Средната цена на едро на замразено пиле на тържищата в страната се увеличава с 0,2% спрямо предходната седмица, до 4,24 лв./кг. По области, цените се движат в границите от 3,93 лв./кг (Велико Търново) до 4,70 лв./кг (Русе). В осем от областите се наблюдава поскъпване на продукта спрямо предходната седмица в рамките на 0,2 – 4,9%, най-чувствително в Разград. В други три области е налице поевтиняване с до 3,7% в София.
Средната цена на едро на охладеното пиле за страната е 4,85 лв./кг, незначително над нивото от предходния седмичен период (с 0,2%). По области, стойностите продължават да се движат в границите от 4,30 лв./кг (Търговище) до 5,17 лв./кг (Враца). В пет от областите се регистрира седмично покачване на цените на едро в рамките на 0,2% (Стара Загора) – 1,7% (Шумен). Единствено в Габрово продуктът поевтинява, с 1%.
Захар
Средните цени на едро и на дребно на бялата кристална захар за страната са около или малко под нивата от предходния седмичен период.
През изтеклата седмица средната цена на едро на захарта за страната остава непроменена - 1,86 лв./кг. На тържищата в различните области захарта се търгува в ценовите граници от 1,60 лв./кг (Добрич) до 2,15 лв./кг (Варна). В шест от областите, в които е налице предлагане на едро, се регистрира седмично повишение на цените, преобладаващо в рамките на 0,5 – 2,7%, а във Варна и по-чувствително – със 7,5%. Понижение на стойностите спрямо предходния седмичен период се наблюдава в осем области – от 0,5% (Велико Търново) до 4,4% (Стара Загора).

Агнешко месо
Средните цени по веригата на предлагане на агнешко месо в страната остават без съществени изменения спрямо предходната седмица. Само в отделни области се отчитат ценови колебания, предимно в посока надолу.
През изминалата седмица цените на едро на цяло агне са в диапазона от 11,55 лв./кг в Кюстендил до 14,10 лв./кг във Враца и Монтана. Единствено в Русе се наблюдава седмично изменение на цената – понижение с 4,5%. Средната цена на едро на цяло агне за страната е 12,92 лв./кг, незначително по-ниска в сравнение с предходния седмичен период (с 0,3%).
Цените на едро на агнешкия бут по области се движат в интервала от 12,30 лв./кг (Кюстендил) до 14,65 лв./кг (Благоевград), без седмични изменения. Средната стойност за страната е 13,66 лв./кг, с 0,7% по-висока в сравнение с предходния седмичен период, тъй като тази седмица не се отчита предлагане на продукта в Русе (където през предходната бе регистрирана най-ниска стойност за страната).
През изминалата седмица цените на едро на агнешка плешка по области се задържат в диапазона от 10,30 лв./кг (Кюстендил) до 14,00 лв./кг (Враца и Монтана). Седмични ценови колебания са отчетени само в две от областите на страната – понижение с 5% в Благоевград и покачване с 4,5% в Русе. Средно за страната, цената на едро на агнешка плешка е без промяна спрямо предходния седмичен период – 12,48 лв./кг.
 


Тагове: брашно, олио, цени
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg