EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Цените "замръзват" в зимните курорти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Цените "замръзват" в зимните курорти

mail16:00 | 21.11.2011прегледи 1581 коментарикоментари 0


Данаил Алеков, Мария Йолова
През новия зимен сезон /2011-2012 година/ не се очакват резни движения както в броя на туристите, така и в цените на офертите в хотелите на основните зимни курорти, коментират в аванс експерти от бранша. През февруари обаче ще има по-голям интерес към Банско, където за втора поредна година на пистата „Алберто Томба” ще се проведе гигантския слалом от Световната ски купа за мъже и за жени. В Пампорово пак по същото време Международната ски федерация FIS ще стартира Европейската купа за мъже. В проучване на Post Office Travel Money се посочва, че изборът на британците за зимна почивка ще се влияе преди всичко от цената, като единственият конкурент на България в това отношение е Словения. Приходите от зимен туризъм тази година вероятно ще бъдат около 250 млн.евро, през 2010 те бяха около 150 млн.евро, през 2009 година 200 млн. евро. /1.900 млрд евро са приходите от туризма за първите 8 месеца на т.г.,  4 млн.туристи/. Eкип на EconomyNews.bg провери какви са предлаганите вече цени в различните курорти, като трябва да се има предвид и периодът, за който става въпрос.
Банско – цените според Световната ски купа
Официалното откриване на сезона е насрочено за 17 декември, но хотелите ще заработят на пълни обороти още на студентския празник (8 декември). Според проучването на Post Office Travel Money цените този сезон ще бъдат с 5% по-ниски от миналогодишните. Пакетните предложения започват от 25 лв./легло в хотел 3 звезди и 35 лв. в хотел 4 звезди за датите преди 10 декември, и 45лв./легло за ниския сезон. За Коледа все още може да си намерите легло за 60 лв., а за новогодишната нощ - средните цени варират между 90 и 110 лв. на човек. Пакетните предложения дават право на една безплатна нощувка, като практиката на повечето хотели е при повече от 6 платени нощувки да получите 1 бонус. В цената се включва ски гардероб + транспорт до лифта. В подножието на връх Тодорка има общо 13 ски писти на световно ниво, цените на ски картите за възрастни варират от 45 до 55 лв., в зависимост от сезона. Голямата вълна от туристи, освен по празниците, се очаква да залее Банско по време на World Star Ski Event (27-29 януари) и Световната купа (Audi FIS Ski World Cup), която ще се проведе на 18-19 февруари (мъже) и 23-26 февруари (жени).
Чепеларе – all inclusive и за лифт
Заради 12-те ски писти родопското градче е магнит за туристи от Русия и Великобритания. Пакетните предложения освен нощувка и закуска (някъде и вечеря), включват лифт карта, а някои хотели предлагат 10% отстъпка за останалите ски услуги. При едноседмичен пакет, цените започват от 48 лв./легло за хотел 3 звезди (336 лв. за целия период) и 55 лв./легло за хотел 4 звезди (382 лв. седмично). Ако вземем предвид факта, че целодневната лифт карта е 38 лв. за възрастни, а паркингът е 5 лв./ден, ще разберем защо много от леглата вече са заети по линията ‘all inclusive’. Най-модерната система за изкуствен сняг в България - JCN ще обслужва денонощно писта „Мечи чал І”, сертифицирана за международни състезания. Очаква се броят на руснаците и англичаните този сезон да бъде рекордно висок, а ски олимпиадата Чепелареада – истинска атракция.
Пампорово- цените като тези от 2010
През февруари в Пампорово ще се проведе състезание за Европейската купа FIS, сезонът се открива на 10 декември. Миналогодишните цени за отсядане и почивка остават същите, информират от Пампорово. Цените в тризвезден хотел за две нощувки започват от 109 лв. за двойна стая и достигат до 115 лв. за студио и апартамент. За коледните и новогодишните празници вече се предлагат 3 и 5 дневни пакети. Тридневните пакети в тризвезден хотел на база ол инклузив в двойна стая е около 500 лв., а петдневният малко под 700 лв. Цените за студията и апартаментите са с по около 70 - 80 лв. повече. Някои от хотелите са включили в пакетната цена и лифт-карта за периода, както и ползването на всички екстри като басейни с топла вода, сауни фитнес и др. Освен това повечето хотели правят отстъпка от цената при резервации до последната седмица на ноември.
Боровец – отстъпки за ранни записвания
Пистите са рекултивирани, а системата за снегозадържане в ски зона „Маркуджик” е с удвоена дължината. Двойно увеличен е и капацитетът на помпената станция, което ще позволи много по-бързото заснежаване на ски зоните и дори по-ранно откриване на сезона при добри метеорологични условия. Закупените са 25 нови оръдия за изкуствен сняг и е доразвита и напълно автоматизирана системата за изкуствен сняг в ски зона «Ситняково». Сезонът започва не по-късно от 20 декември. За ски ваканция пакетната цена започва от 41 лв. на ден, а за Коледните и Новогодишните празници офертите за съответно от 66 лв. и 86 лв. на ден с включени закуска, вечеря, празнична гала вечеря, плюс ползване на басейн и джакузи. За ранни записвания някои хотели са обявили 10% намаление за резервации, платени до края на ноември. Коледният и Новогодишният пакет се предлага съответно 52.80 лв. и 68.96лв.  Атракцията в курорта Borosport Snow Park ще бъде изграден отново на същото място, но с увеличена дължина – около 610 м, с много нови елементи и конфигурация за начинаещи (вкл. деца) и напреднали и обслужващ влек. Паркът предлага възможности за скокове и рейлове, сноуборд и фристайл. През есента завърши реконструкцията на пътя София – Боровец през Железница и Ярема, което ще облекчи значително всички любители на зимните спортове, пътуващи от столицата.
Ниско тарифни дестинации
Освен в 4-те топ курорта през зимата, ски може да се карат на много други места в България. Традиционно за софиянци, пистите на Витоша всеки зимен уикенд са предпочитани заради удобната инфраструктура. Целодневните лифт карта е 16 лв., а цената на нощувка в ремонтирана хижа започва от 10 лв./легло. Ски център „Връх Ком” в Стара планина предлага алпийска писта, като картата за влека е 20 лв./ден, а нощувка в хижа „Ком” - 15 лв./легло. В курортът „Пършевица” до Враца целодневната лифт карта също е 20 лв, а нощувка в едноименната хижа е 10 лв./легло през уикенда. В местността Узана, също в Балкана, цената на лифт картата е 15 лв./ден, а в хижа „Узана” цената е 12лв./легло. В Беклемето, картата ще ви струва 12 лв./ден, а 5-дневен пакет в хотел струва 109 лв. Нискотарифни ски дестинации има и в Родопите, като един от най-популярните е курортът Свети Константин до Пещера. Целодневната карта е на цена 7 лв., ски гардероб - 12 лв., а нощувка в 4-звезден хотел е 42 лв., но самостоятелните бунгала са предпочитани. В Батак има изградена ски зона с европейски средства, като амбициите са града да се превърне в алтернатива на Чепеларе и Пампорово. Ски туризъм се развива още в Добринище, Юндола, хижа „Каменица” (Пирин), м. Даулите (до Сливен) и дори в Добруджа (м. Кошу баир).

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg