EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Цените за доставка на ел.енергия падат

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Цените за доставка на ел.енергия падат

mail10:06 | 22.01.2016прегледи 1143 коментарикоментари 0


През последното тримесечие на 2015 г. цените за доставка на ел.енергия за стопански клиенти на свободния пазар продължиха своя спад, показва анализ на energienpazar.bg. Това е пореднотo доказателство за продължаващата интензивна конкуренция между доставчиците. Допълнителна положитена изненада е сериозният интерес към бизнес клиентите със сравнително по-малка консумация.

 Ценовата статистика обхваща 155 предложения от 12 лицензирани търговеца на енергия, получени през периода Октомври – Декември 2015 г. Резултатите са обобщени в таблицата по-долу:

еnergienpazar.bg направи обобщение и на данните за цялата 2015 г. Разгледани бяха над 660 отделни оферти. Това представлява най-обширното проучване на цените за крайни клиенти публикувано досега в България.

 През цялата година се запази тенденцията за спад в цените, което беше използвано от все повече стопански потребители. Към края на 2015 г. бяха отчетени общо над 11 000 потребители, които са сменили установения си доставчик. Очаква се тази тенденция да се запази и през 2016 г., тъй като свободният пазар продължава да бъде по-изгоден от регулирания (въпреки увеличението на част от регулираните такси от страна на КЕВР).

През платформата на energienpazar.bg, която частните бизнес клиенти използват за избор на нов доставчик, бяха подадени общо 375 ценови предложения от 10-те участващи доставчици. Увеличава се и броят на държавни и общински дружества, обявяващи публични търгове по Закона за обществени поръчки.

 Освен чистата цена за енергия, клиентите получават все повече иновативни предложения, включващи разнообразни форми на разплащане, начини на фактуриране и допълнителни услуги от търговците.

Индивидуалните ценови предложения варират според размера и профила на консумацията на клиента, условията по договора и др. Разликите между средните и най-ниските постигнати цени са в порядъка на 0.5-1.5 лв./МВтч.

 

 


Тагове: цени, ел.енергия
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4193