EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Цените за Великден

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Цените за Великден

mail15:15 | 29.04.2013прегледи 1068 коментарикоментари 0


Православният Великден - отвъд религията, традиционно свързван у нас с шарени яйца, козунаци, пресни салати и агнешки деликатеси. Безспорно, един от най-веселите, особено за децата, ритуали е боядисването на яйцата, обикновено на Велики четвъртък или Велика събота. Първото яйце задължително е червено – с него се рисува кръст върху челата на малките деца, за да са здрави и силни. То се пази до следващия Великден, когато се чупи – ако вътрешността му е пълна, то и къщата на стопанката ще е пълна. Второто яйце също е червено. Оставя се в църквата след литургията в нощта срещу празника. Останалите яйца са резултат от въображението на хората. Към яйцата все по-често върви и специална украса, изборът за която е доста широк - от китайски кич през католически символи до истински произведения, отговарящи на българските православни традиции. Цената на самите яйца са почти уеднаквени. В две вериги 30 броя яйца размер М струват точно 5,99 лв. Ден по-късно друга верига смъкна цените до 4,49 лв. Както и предходни години, в магазините се предлагат и сварени и боядисани яйца. Например, 6 броя струват 2,99 лв.

В забързаното ежедневие козунаците в немалко домове ще са от магазина. А и правенето на хубав козунак изисква майсторство. Хубавото е, че мнозина се възползваха от разнообразието от козунаци, които се появиха на пазара, седмици преди самия празник, опитаха предварително, за да няма разочарования на Великденската трапеза. Нов елемент тази година е, че се заговори за козунаци-менте на цената на кифла, както и продажбата на деликатеса по интернет. Козунаците от козуначен микс ще бъдат по-евтини с между 20% и 50% процента от традиционните, които се приготвят по традиционната технология с яйца и мляко, прогнозира председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна Иво Бонев, цитиран от БТА. Причината е, че суровината козуначен микс е по-евтина, а технологията на приготвяне от нея е доста по-бърза. Цената на козунак от микс може да достигне до под 1,50 лева за 400 грама. Традиционният козунак без пълнеж с тегло 400 грама се продава за около 2,50 лева, а този с пълнеж - 3-3,50 лева. За козунаците с тегло 800 грама цената е 5 лева за обикновения- и 6-6,50 лева за козунаците с пълнеж, според данните на Асоциацията. Бърз поглед към реалните оферти в последните априлски дни. В една от веригите обикновен козунак 230 грама може да се купи за 89 ст., козунак с парченца плодове, стафиди и локум от 450 гр. е на цена 2,09 лв. Може да се купи и замразено козуначено тесто 700 гр. за 2,59%. Наблюдава се намаление на цените с до 20%. В конкурентна верига козунак със стафиди и бадеми 600 грама в комплект с прясно мляко е на цената от 4,79 лв. Съпоставка с трета популярна верига показва, че козунак с кайсиево сладко 500 грама струва 2,75 лв.

Третият задължителен елемент са ястията с агнешко месо, съчетани с пресни салати. Противно на твърденията, агнешкото поевтиня. Например, към 10-17 април, когато се предполага, че част от хората са започнали да се подготвят за празника, предлагането на едро на цяло агне по области остава в ценовия диапазон от 12,25 лв./кг (Ямбол) до 16,31 лв./кг (Русе). Единствено в Благоевград (където през предходната седмица е отчетена най-високата стойност за страната) е налице седмично изменение на цената – понижение с 15,6%. В резултат, средно за страната цената на едро на цяло агне (кланично тегло) намалява с 1,1% спрямо предходната седмица, до 13,62 лв./кг., по данни на МЗХ.
През изминалата седмица 17 – 24 април средните цени по веригата на предлагане на агнешко месо в страната отново отбелязаха понижение. Изключение прави цената на дребно на агнешка плешка в големите търговски вериги, където се отчита леко покачване. Цените на едро на цяло агне по области са в границите от 11,50 лв./кг до 14,10 лв./кг, съответно най-ниски в Ямбол, а най-високи – във Враца и Монтана. В шест от областите, където има предлагане на продукта, се отчита седмично понижение на цените в диапазона от 3,6 до 16%, най-значително в Пловдив. В резултат, средната цена на едро на цяло агне за страната намалява с 3,3% спрямо предходната седмица, до 13,17 лв./кг.

Разбира се, не бива да изключваме и онези не малобройни хора, които са се снабдили със задължителните продукти директно от производители или от малки семейни стопанство. За техните цени обаче няма как да знаем, защото са по договаряне. Във всички случаи, всяко семейство се е подготвило, според личните си вкусове и възможности, а най-важното е настроението на празника.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg