EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Цени на храни & ИТЦ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Цени на храни & ИТЦ

mail09:01 | 03.09.2015прегледи 1559 коментарикоментари 0


През месец август 2015 г. пазарът на едро на храни остава сравнително спокоен, като се наблюдават характерните за сезона тенденции, според седмичния бюлетин на ДКСБТ за периода 24-28 август.

zoom_sss

През месеца промяната на цените на основните хранителни стоки на месечна база са в диапазона ± 1-2%.
Низходящият тренд при движението на цената на фасула се запазва и през месец август, като поевтиняването му спрямо предходния месец е 5.6%.
Незначително поевтиняване на месечна база с около 1% е отчетено при захарта, ориза, брашното и олиото, а цената на яйцата е без промяна.
При цените на кашкавала и сиренето се наблюдава слаб ръст на месечна база от 1%, а цената на маслото бележи спад спрямо м. юли от 4.3%.
Цените на свинското и пилешкото месо леко са се повишили на месечна база в рамките на 1-2%, а цените на месните произведения се запазват около нивата от предходния месец.

Спрямо същия месец на миналата година колебанията на цените на едро на млечните произведения са разнопосочни, като при кравето сирене е регистриран спад на годишна база от 3.3%, при кашкавал “Витоша” – 10.3%, а цената на кравето масло се е повишила спрямо същия месец на миналата година с 2.3%. При цените на месото и месните произведения е отчетен спад на годишна база в диапазона 1.5 - 4%, а цената на каймата остава почти без промяна.
За пореден месец е отчетен спад на цената на фасула, като през август поевтиняването му на годишна база е 24.5%. Тенденцията на спад на цената на захарта се запазва, но низходящият тренд е по-слабо изразен и спрямо м. август 2014 г. цената е с 2.4% по-ниска. Цената на брашното през месеца няма промяна на годишна база.
В едногодишния период април 2014 – април 2015 г. кривата на цената на едро на слънчогледовото олио имаше стабилен характер и се задържаше на ниво 1.90 – 2.00 лв./л. От м. април настоящата година се наблюдава възходящ тренд, в резултат на което средномесечната цена на олиото през м. август тази година е с 9.5% по-висока.
Яйцата през м. август 2015 г. се търгуват на едро на малко по-висока цена спрямо същия месец на предходната година, като поскъпването на годишна база при тях е 5.6% (1ст./бр.). Цената на ориза е с минимално отклонение нагоре от 1%.

Движение на Индекса на Тържищните Цени (ИТЦ)

От втората половина на м. юли кривата на Индекса на тържищните цени започва да се движи нагори и тази тенденция се запазва през целия месец август.
Устойчивият възходящ тренд на индекса се обуславя от лекото движение на горе на цените на млечните произведения, свинското месо и някои месни произведения.
Най-силно отражение върху стойностите на индекса имаше повишаването на цените на оранжерийните зеленчуци, най-силно изразено при оранжерийните краставици и по-високите цени на повечето вносни плодове и някои зеленчуци.
През последната седмица на август ИТЦ се стабилизира на ниво от 1.352 пункта, като повишението на индекса за периода средата на юли – края на август е 9%.
През пролетта и по-голяма част от лятото на 2015 г. индексът повтаря тенденциите, наблюдавани през същия период на 2014г.
През м. юли 2014 г. бяхме свидетели на скок на стойностите на индекса в резултата на поскъпването тогава на част от зеленчуците, в най-голяма степен на доматите. В края на юли 2014 г. кривата на индекса се движеше надолу, а в края на август кривата имаше стабилен характер и стъпи на ниво от 1.274 пункта.
Повишението на индекса в края на м. август 2015 г. спрямо същия период на 2014 г. е 6%.
Снимка: ЕП


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg