EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Цени на тока = 75 -85 лв/Мвтч при либерален пазар

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Цени на тока = 75 -85 лв/Мвтч при либерален пазар

mail12:10 | 22.05.2015прегледи 9459 коментарикоментари 0


Изследването energienpazar.bg.показва, че при повечето клиенти на електроенергия има ясно изразена зависимост между постигната цена за покупка и средно-годишното потребление. Така например, за клиенти от група на потребление „IE” (от 20 до 70 хил МВтч/год) цените са от порядъка на 75 лв/Мвтч. При по-малките клиенти от група “IB” постигнатите цени са около 85 лв/Мвтч. Това се обяснява с относително по-високите разходи за обслужване на потребители с малка консумация.
Въпреки това, зависимостта на цените от годишните количества не е толкова ясно изразена в сравнение с тази на свободния пазар в Румъния. По данни на ANRE, там средните цени за клиенти от група IB са с над 25% по-високи от тези за група IE.
Освен консумацията, друг съществен фактор при ценообразуването е годишният, седмичният и дневният профил на потребление. За клиенти с една и съща консумация, но различен профил на потребление разликата в цените може да достигне 5 лв/Мвтч. Това се дължи на различната цена, по която енергийните търговци купуват енергията от производители и от разходите за балансиране през различните ценови диапазони.
Върху ценовите условия влияят и фактори като платежоспособност на клиента, допълнителни изисквания и договорените условия на плащане.
Правото на свободен избор, възможността за последваща смяна на доставчика и агресивното съревнование за печелене на нови клиенти се отразява благоприятно на бизнес потребителите, показва още проучването. Клиент, който е плащал средно 150 лв/Мвтч на крайния снабдител на регулирания пазар може спокойно да намали цената си за снабдяване на около 100 лв/Мвтч (като се отчете и „таксата задължение към обществото“ от 18,93 лв, която клиентите на свободния пазар плащат).
За това допринасят два основни фактора:
Наличието на конкурентен регионален пазар, което принуждава електроцентралите да поддържат ниски цени на тока. През изминалите месеци на няколко пъти се налагаше повтаряне на търговите процедури, защото нямаше достатъчно интерес към енергията на предварително обявените минимални цени.
Бързоразвиващ се конкурентен вътрешен пазар. С променлива интензивност и с различна целева група клиенти в наблюдавания период на вътрешния пазар участват около 20 енергийни търговеца, което е сериозно постижение, имайки предвид, че пазарът работи активно едва от средата на 2013 г. Анализ на ценовите предложения показва наличие на ожесточена конкуренция, която е довела до пазар „себестойност+разходи“ (т.е. в повечето случаи търговците реализират минимален марж).
Не липсват и търговци, които поддържат по-високи ценови нива и въпреки това успяват да привличат клиенти с по-добро обслужване, гъвкави условия на плащане и допълнителни услуги по енергийна ефективност, инженеринг и др. Ето защо доста често за един и същ клиент се наблюдават разлики в ценовите оферти от порядъка на 10-15 лв/Мвтч.
По ценовите нива може да се съди, че към момента в България има ефективна конкуренция на вътрешния пазар (за клиентите, които имат достъп до него).
Фирмите получават по-добри цени, ако има истинско състезание
Друг интересен момент от изследването показва, че клиентите получават значително по-ниски цени при наличието на състезание между търговците. Това се наблюдава при търгове по обществени поръчки на публично-правни организации, които привличат повече от трима търговци.
Една от особеностите на пазара на електроенергия е неговата динамичност. Търговците променят ценовите предложения почти непрекъснато според портфейла си от клиенти и доставчици в даден период.
*Пояснения: Посочените цени са за снабдяване с електроенергия по една тарифа с включени разходи за балансиране. Не включват ДДС, акциз, мрежови и други такси. Към посочените цени клиентите на свободния пазар заплащат и такса „задължение към обществото“, която в момента е 18,93 лв/Мвтч.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1955