EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Цензура на е- книгите налага Китай

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Цензура на е- книгите налага Китай

mail09:22 | 05.11.2010прегледи 637 коментарикоментари 0


Устройството за четене на електронни книги Kindle на Amazon официално не се продава в Китай, но мнозина китайци го купуват, тъй като чрез него могат да сърфират в интернет без цензура, съобщава германският вестник "Ханделсблат".
Китай поддържа система на цензуриране на интернет, за да предотврати достъпа на гражданите си до сайтове, чието съдържание правителството не одобрява. В чужбина системата е известна като Великата огнена китайска стена (Great Firewall of
China), а властите я означават като "Златен щит". Под ударите на системата попадат сайтовете на определени западни медии или такива, които публикуват информация за Тибет. На китайците е забранен и достъпът до социални мрежи като Twitter и Facebook.
Уредът за електронни книги Kindle обаче има собствена безжична мрежа - така наречената Whispernet, която работи като обикновена 3G връзка.
Предполага се, че Amazon се е споразумял с партньори в Китай, които да предават трафика на данни на Amazon, когато информацията е поискана от устройство Kindle, посочва учен от университета в Хонконг. Тъй като уредът не се продава на китайска територия, то за "интернет полицаите" не е източник на опасност, предполага експертът.
Новото устройство Kindle има собствен браузър, наистина, все още определян като експериментален, чрез който потребителите могат да сърфират в мрежата. Китайски блогър ентусиазирано разказва, че не могъл да повярва на очите си, когато чрез електронния четец се включил във Facebook и Twitter.
Официално Амазон не продава устройствата Киндъл в Китай, но те могат да бъдат намерени "на черно". Търговец от Пекин, например, разказва, че само миналия месец е продал 300 от тези устройства.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg