EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Цената на тока от 1-ви юли

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Цената на тока от 1-ви юли

mail06:45 | 21.05.2013прегледи 652 коментарикоментари 0


В момента се работи по нов модел за ценообразуване на електрическата енергия за потребителите, чиято основна цел е то да се прави на пазарен принцип, без изкривявания, коментира икономическият министър Асен Василев. "Вярвам, че ще успеем да запазим цената на електричеството и да няма поскъпване от 1 юли", подчерта той. По неговите думи, един от елементите на новия модел е премахването на всякакви добавки към цената на тока. "Това всъщност поставя на пазарен принцип ценообразуването, без да се отразява на крайната цена за потребителя, но ще отпуши износа на българско електричество към външни пазари", подчерта Василев.

По време на последното заседание на Обществен съвет по енергетика към МИЕТ той отбеляза още: „ Работим с ДКЕВР по предложение да няма добавки - кафява, зелена енергия и за невъзстановяеми разходи в цената на тока, като това тепърва ще се обсъжда с индустрията.” Василев уточни, че не става въпрос да отпаднат трите добавки само от енергията за износ, а въобще да се преструктурира ценообразуването. "Трябва да стане ясно, от една страна, за гражданите какво плащат и защо го плащат, а не да имат хиляда линии от добавки, от друга страна, това да бъде абсолютно равномерно разпределено на пазарен принцип, а не да минава през добавки и административни процедури", каза министърът.

Той добави, че на базата на намаленото потребление на електроенергия за следващия
регулаторен и ценови период ще се направят нови разчети и ще се прецени кои централи с каква мощност да бъдат включени в енергийния микс. От следващия ценови и регулаторен период всички консуматори - средно напрежение, излизат от регулирания пазар, което означава, че около 44 процента от електричеството на страната ще се доставя на свободния пазар, каза Василев.
 


Тагове: ток, цена
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg