EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Цената на тока - временно решение

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Цената на тока - временно решение

mail08:10 | 05.03.2013прегледи 579 коментарикоментари 0


Бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков коментира в предаването "12+3" на БНР, че намаляването на цената на тока от ДКЕВР очевидно не е дългосрочно решение на проблема.
Намалението е сравнително малко. Остават всички скъпи елементи в образуването на цената. Пипат се единствено парите, които са предназначени за инвестиции в мрежата средно и ниско напрежение, което означава, че в краткосрочен план някакви пари ще се върнат към потребителя, но в средно- и дългосрочен план ще се влоши качеството на услугата.
Според него, ТЕЦ-овете на Христо Ковачки не бива да са включени в енергийния микс. Технологичните загуби могат да бъдат намалени още, до 7-8 %, каза Трайчо Трайков, но с цената на много инвестиции, като например за подмяна на мрежата и закопаване на въздушните линии под земята.
Не чух обяснение, след като и министър Добрев постави този въпрос, защо дори не се поставя въпросът за предоговаряне на цената с очевидно надценените сероочистки на трите частни ТЕЦ-а, които се свързват с г-н Ковачки, каза още бившият енергиен министър.
Трайков смята, че миньорите могат да запазят работата си и да произвеждат същите количества въглища, ако бъде увеличена квотата на "Марица-изток 2", държавната централа, която произвежда най-евтиния ток от въглища.
Неясно защо, вместо това, остават другите ТЕЦ-ове, които от същите въглища произвеждат много по-скъпа електроенергия, и никой не обяснява, нито ДКЕВР, нито министерството, допълни Трайков. Той обясни, че е възможно такса "пренос" да бъде намалена, но от нея се финансират разходите по АЕЦ "Белене" и "Цанков камък" и затова не се пипа. По принцип, приходите за НЕК не се пипат, защото компанията е в окаяно финансово състояние, подчерта още Трайков.

Бившият министър подчерта, че в трите месеца след оставката му миналата година, април, май и юни, са присъединени над 500 мегаВата фотоволтаици доста набързо и че ако там се проверят нещата, част от тези мощности може да излязат от пазара.
Енергийният експерт проф. Атанас Тасев също смята, че намаляването на цената на тока е временна мярка. Според него, трябва да се търсят варианти за поевтиняване в други направления, каза той за БНР. Проф. Тасев отхвърли твърденията, че таксите "пренос" и "достъп" финансират АЕЦ Белене.
Той апелира главният прокурор да поиска документите за ТЕЦ Гълъбово, собственост на американската AES, от 2000 година досега. Проф. Атанас Тасев се мотивира с факта, че е открил, през 2001 г., като анализатор, проблеми във финансовия модел на тази централа, която тогава е била в проект. "ТЕЦ Гълъбово тежи като воденичен камък", каза енергийният експерт. Според него, трябва да се преразгледат и всички документи, по-известни като Акт 16, от периода май-юни миналата година, предшестващи поредния нов ценови период. Именно тогава са въведени "по Стахановски" нови мощности по стари цени, което струва 1 млрд евро за потребителите за следващия 20-годишен период.
Проф. Тасев смята и че за ТЕЦ Бобов дол трябва да се търси алтернативна заетост, защото , според европейска директива, до 2050 година се затварят топлоелектрическите централи, които не са приспособени да улавят и депонират въглеродния двуокис.


 


Тагове: ток, цена
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg