EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Цената на руския петрол тръгва нагоре

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Цената на руския петрол тръгва нагоре

mail16:54 | 18.01.2010прегледи 597 коментарикоментари 0


Поскъпването на руския петрол, известен като сорт Юралс, е неизбежно и световната икономика трябва да се подготви затова, съобщава в. Wall Street Journal Europe, като се позовава на оценки на специалистите от Международната агенция за енергията (МАЕ).
Русия увеличава присъствието си на петролните борси в азиатските страни след пускането в експлоатация през декември на първата отсечка от петролопровода "Източен Сибир - Тихия океан" (ИСТО) и петролния терминал Козмино в Далечни изток на Русия.
Поради тази причина Европа може би ще бъде поставена пред намаляване на количествата руски петрол, предназначен за нея, което ще доведе до увеличаване на средната цена на руския петрол, прогнозират анализаторите на МАЕ.
Според специалистите от агенцията петролните терминали в руския Далечен изток имат стратегически изгодна позиция, тъй като на танкерите са необходими само пет дни, за да достигнат до основните азиатски пазари - Китай, Япония и Южна Корея, докато от Близкия изток, Африка и Бразилия петролът пътува минимум 2 седмици.
Благодарение на тези фактори Русия може да заеме доминираща позиция на азиатския петролен пазар и да определя ценовата политика на него.
Създаването на петролопроводи до пристанищата в Далечния изток също така позволява на Русия да пусне в експлоатация нови големи петролни находища в Източен Сибир, подчертава WSJ Europe.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg