EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Цената на петрола в минусова територия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Цената на петрола в минусова територия

mail09:01 | 21.04.2020прегледи 10198 коментарикоментари 0


Стойността на барел петрол с доставка през май, котиран в Ню Йорк, достигна рекордни низини. След като през деня спадна с 5 после под 2 долара за барел, после достигна 1 цент за барел, накрая при закриване на сесията се озова в минусови територии, отбелязват Франс прес и Ройтерс
Според двете агенции цената е спаднала до минус 37,63 долара за барел за майска доставка.
Причината е пренаситеността на пазара и това, че крайният срок за договорите за майски доставки изтича утре и всеки търси физически купувач възможно най-бързо на запасите си. Заради набъбналите запаси в САЩ продавачите са готови да пласират стоката си на каквато и да е цена.
В началото на годината барел петрол, котиран в Ню Йорк, се търгуваше за 60 долара, а днес цената му се стопи. Падането на цената на барела петрол под нулата в САЩ, а също и в Канада днес, означава, че някои хора вече дори плащат, за да се отърват от барелите си, всеки един съдържащ 159 литра петрол. Така че спад от минус 37,63 долара за барел с майска доставка означава, че продавачът предлага 37,63 долара на купувача, за да купи един барел петрол с майска доставка. Казусът касае петролът от сорт американски лек суров петрол.
Според анализатори ситуацията се очаква да се подобри в идните дни и не трябва всички да се фокусират върху цената на барела с майска доставка, а да гледа и барела с юнска доставка.
А именно стойността на барела с юнска доставка устояваше днес много по-добре в сравнение със "събрата си" - барела петрол с майска доставка. Стойността на барела американски лек суров петрол с юнска доставка спадна с около 11 процента до 22 долара.
Барелът от сорта брент от Северно море, който е котиран в Лондон, пък беше много по-малко засегнат, защото отстъпи само 6 процента, до около 26 долара за барел.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев призова да се мине на принципа "take or pay" ("вземай или плащай") в световната търговия с нефт. В същото време той заподозря картелен сговор за срива на нефтените котировки вчера, предаде ТАСС.
"Това, което наблюдаваме по отношение на нефтените фючърсни договори, много напомня на картелен сговор", написа той на страницата си във Фейсбук./БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1962