EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Цената на петрола +2%

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Цената на петрола +2%

mail14:52 | 09.05.2016прегледи 1002 коментарикоментари 0


Цените на "черното злато" нарастват с около 2%, тъй като бушуващите пожари в близост до богатите на петрол находища в канадската провинция Албърта доведоха до намаляване на дневния канадски производствен капаците с над 1 млн. барела, равняващ се на близо 50% от ежедневните добиви на петрол в страната в размер на около 2,5 млн. барела.

Инвеститорите, които залагат на по-нататъшно поскъпване на петрола, приветстват и новините за поредно намаляване на производството на суров петрол в САЩ през последната седмица на април до 8,83 млн. барела от 8,94 млн. барела за седмицата до 22-ри април, както и проучване на компанията за петролни услуги Baker Hughes, според което активните американски сондажи са се понижили през предходната седмица с 4 до 328 броя, достигайки поредно най-ниско ниво от втората половина на 2009-а година.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през юни, се повишава с 2,15% към 45,62 долара за барел, докато фючърсите на петрола сорт брент с доставка през юли нарастват с 1,61% към 46,10 долара за барел.

В подкрепа за днешното поскъпване на "черното злато" са и данни, показващи, че вносът на суров петрол в Китай е нараснал през април със 7,6% на годишна база, надвишавайки за трети пореден месец нивото от 30 милиона тона. На дневна база вносът на петрол в страната е достигнал 7,9 млн. барела, като за първите четири месеца на годината е бил в размер на 123,67 млн. тона, нараствайки с 12% спрямо същия период на 2015-а година.

Въпреки днешното възходящо движение, инвеститорите на пазарите на суровини са предпазливи, следвайки изненадващата замяна на досегашния петролен министър на Саудистска Арабия - Али ал-Хаими, една от най-респектиращите фигури в петролната индустрия през последните десетилетия, с Халид ал-Фалих, който вече ще е новия шеф на супер министерството, отговарящо за енергийните, индустриалните и минералните ресурси на кралството.

Саудитска Арабия ще запази своята стабилна петролна политика. Ние оставаме ангажирани с поддържането на нашата роля на международните енергийни пазари и с укрепването на нашата позиция като най-надежден доставчик на енергия в световен план, заяви в неделя новия петролен министър Халид ал-Фалих.

Според някои представители на ОПЕК, тази замяна може би означава задълбочаване на политизацията в петролната стратегия, тъй като Саудитска Арабия иска да неутрализира своя важен конкурент - Иран, който се опитва да възстанови своя пазарен дял и ежедневен петролен добив от 4 млн. барела след вдигнатите през януари западни санкции върху Техеран.

(БНР)


Тагове: петрол, цени
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg