EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Цената на парното без промяна, водата поскъпва

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Цената на парното без промяна, водата поскъпва

mail09:45 | 27.11.2013прегледи 603 коментарикоментари 0


Няма да има промяна в цената на парното през отоплителния сезон. Към момента няма подадени заявления за корекция от топлофикациите в страната. От Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) подчертаха, че няма основания за поскъпване след заявката на "Булгаргаз" цената на природния газ да остане без промяна. Според ДКЕВР няма опасност друга топлофикация в страната да последва шуменската централа по пътя на фалита. Все пак от регулатора подчертаха, че трябва максимално да се ускори събирането на дълговете от абонати.
Цената на водата в следващите 7 години обаче се очаква да нарасне средно с 30-40%, съобщи заместник-министърът на регионалното развитие Добромир Симидчиев. България няма да успее да спази сроковете за постигане на съответствие на ВиК системите спрямо изискванията на Европейския съюз, каза той.

Нужни са над 12 милиарда лева, за да се изгради необходимата ВиК мрежа в страната. Не повече от 25-30 на сто от тези пари ще бъдат съфинансирани от европейските фондове. Останалите средства трябва да дойдат от държавния бюджет, ВиК операторите и потребителите.
За всеки регион е различно. За следващите 7 години, значи това е 2014-2020-а, моята оценка е, че цената на водата няма да се увеличи повече от 30-40% средно за цялата страна. Това означава, че някъде може да е 20, някъде може да е 90, може да е 100, може да е над 100, обясни Симидчиев.
226 населени места у нас с население над 2000 души нямат пречиствателни станции за отпадни води, а отпадъчните води на над 1,8 милиона домакинства се изливат директно в реките.
Това се отнася и за големи части от София. България няма да успее да спази сроковете за пълно съответствие с директивата за отпадъчните води, защото във всички региони предстои работа.
Няма регион без проблеми. Това че ще закъснеем и ще го изпуснем, не е краят на света. Няма драма. Почти всяка държава го изпуска, в интерес на истината. Въпросът е обаче да се организираме правилно. Възлагам големи надежди на следващия период 2014-2020-а, коментира Добромир Симидчиев./БНР
Снимка: ЕП


Тагове: парно, вода, цена
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg