EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Цената на биомесото

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Цената на биомесото

mail06:30 | 27.01.2017прегледи 1478 коментарикоментари 0


Био охладено свинско месо, продавано в една от столичните търговски вериги, струва 284 лв за килограм. Тази информация предизвика възмущение, учудване и  бурни дискусии в социалните мрежи. Излиза, че  на цената, на която можеш да си купиш пет-шест пържоли био свинско месо, можеш да си купиш цяло прасе, отгледано по конвенционален начин - изчислиха медиите. Колко трябва да струва килограм биомесо, кой контролира истинско ли е или само етикет, който гарантира  по-висока цена?

У нас има 11 сертифициращи фирми. Тяхната дейност се контролира от агенция в Министерството на земеделието. Има желание за злоупотреба, както и маркетингови трикове. Няма обаче нито една биокланица.

Темата беше коментирана в "Хоризонт до обед" от Филип Хармаджиев в качеството му на свободен фермер. Той вярва в свободното отглеждане с достъп на всяко животно до свободна паша. 

Има постоянно изтъкване на това, че биото е скъпо. Това е популизъм. В миналото разходите за храна са били 15 процента, за здраве – 7. Сега е обратното. Влошаването на здравето се дължи на некачествени храни, смята Филип Харманджиев.

От всички репортажи не видях адекватни въпроси към отговорните в хипермаркета за въпросната цена от почти 300 лв. Такова желание за сензация създава лошо име на биото. Има медиен проблем, смята Харманджиев. Според него така зрителите и слушателите се лишават от съществена информация.

Няма достатъчно търсене на биохрани, няма производство на биофуражи, отбеляза той.

В момента България внася 75 процента от свинското си месо, защото нямаме достатъчно производство  в България.

Нямаме достъп до биофуражи. Това оскъпява допълнително. Правя компромис и отглеждам с конвенционални фуражи.

Достъпът до трева и чист въздух компенсира липсата на биофурафи, смята Харманджиев.

Политиката е насочена към концентрационните лагери за животни, каза още той.

Обществото носи вината за отровното гледане на животни. На практика конвенционалното земеделско производство е много по-скъпо. Ако излеете отрова в земята, никой не ви санкционира, каза още Харманджиев.БНР

 

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg