EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Цветна карта с ограниченията за пътуване

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Цветна карта с ограниченията за пътуване

mail11:07 | 13.10.2020прегледи 792 коментарикоментари 0


Страните от ЕС са се споразумели за карта, която да илюстрира ситуацията във всяка страна членка във връзка с пандемията от COVID-19. Картата ще показва всеки регион с различен цвят и ще отразява равнището на риск.

Страните с висок риск ще са в червен цвят, ако са отчели над 50 заразени на 100 000 души през последните 14 дни и ако най-малко 4 процента от тестваните са дали положителни проби, или ако има над 150 случая на COVID-19 на 100 000 души за 14 дни.

Има две други нива оранжево и зелено - за страните с по-ниско равнище на заразени с COVID-19.

Според предложението маркираните в зелено, вече не трябва да налагат ограничения за пътувания.

Правителствата са постигнали съгласие и за общи стандарти за оценка на риска, но всяка страна трябва сама да реши за тестването, изискванията за карантина и ограниченията за влизане на територията й.

Страните членки трябва да продължат да координират усилията си в определяне на продължителността на карантината или самоизолацията, се посочва в проектопредложенията, с които ДПА разполага.

Гърция пусна вече интерактивна карта

Службата по гражданска защита на Гърция представи интерактивна карта COVID-19, където гражданите могат да проверят нивото на предупреждение и ограниченията в техния район.

Инструментът Карта за здравна безопасност и защита от COVID-19 включва четири нива на превантивни мерки и правила за всяко регионално звено в Гърция, съобщи информационният портал "Keep Talking Greece", цитиран от Нова телевизия.

През втората фаза на пандемията гръцкото правителство прилага местни целеви мерки за безопасно и безпроблемно продължаване на икономическия и социалния живот.

Определянето на нивото на риска във всяка област зависи от нарастващата или намаляващата тенденция на епидемиологичните променливи. Пример за това е броят на случаите на 100 000 жители, показателите за капацитета на здравната система (например броя на използваните обикновени болнични легла и леглата за интензивно лечение) и епидемиологичната ситуация, отразена от данните за проследяване.

Географската справка и изпълнението на мерките се извършва на регионално ниво, освен ако не възникнат извънредни обстоятелства в съответствие с протоколите на Министерството на здравеопазването и гражданската защита.

Четирите нива са маркирани с цветовете:

Зелено ниво 1 = Готовност

Жълто ниво 2 = Наблюдение

Оранжево ниво 3 = Усилено наблюдение

Червено ниво 4 = Повишена опасност

Информацията за предпазните мерки във всеки регион на страната може да бъде направена по три начина:

а) чрез избиране на регионалната единица от съответното меню

б) чрез въвеждане на пощенски код в съответното поле

в) чрез кликване върху интересуващата ви зона на картата.

При скролване се вижда пълният списък с мерки и правила, наложени в района, като в тях влизат използването на маски на закрито и /или на открито, максимален брой хора на събирания, събития, работно време на ресторанти, барове и др.

Подчертава се, че картата и инструкциите са на гръцки език. Тя ще се актуализира на всеки 14 дни въз основа на препоръките на комисията по инфекциозни болести на Министерството на здравеопазването или по-често, ако това се налага от здравните и епидемиологичните показатели. В съответствие с това ще бъдат променяни мерките и правилата.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg