EUR 1.9558
USD 1.7650
CHF 2.0835
GBP 2.3153
CNY 2.4873
you tube
mobile version

Цветанов: Няма решение за Шенген

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Цветанов: Няма решение за Шенген

mail15:30 | 22.09.2011прегледи 869 коментарикоментари 0


Няма решение за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство на заседанието на Съвета на министрите. Това обяви в Брюксел министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, съобщи кореспондентът на БНР в Брюксел. Причината е известна - съпротивата на Холандия и Филандия срещу приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство.
Пред БНР холандският министър за имиграцията Херт Леерс отхвърли упреците, че Холандия прилага двойни стандарти и добавя нови критерии към вече имзпълнените технически изисквания. Той обясни така защо страната му на този етап не желае външните Шенгенски граници да бъдат поверени на България и Румъния: Представете си, че имате една врата с осем от най-добрите ключалки на света - но че пред нея стои някой, който пуска всички да влизат. Тогава имаме проблем. Така че - не само техническите изисквания са важни, но и изискванията за пълно прилагане на Шенгенското законодателство по отношение на борбата с корупцията и престъпността. Когато видим, че България и Румъния са постигналим осезаем и необратим напредък в тази област, веднага ще кажем “да” на присъединяването им.
Решение за присъединяването на България и Румъния към Шенген няма да бъде взето преди следващата европеййска среща на върха, предвидена за средата на октомври, съобщи AFP. Дискутира се компромисен вариант, според който присъединяването на двете страни може да стане на етапи. Първо, на 31 октомври 2011 г. в Шнгенското пространство ще влязат българските и румънските въздушни и морски граници, а сухопътните- през юли 2012 г. Франция и Германия обаче отказват да се ангажират с дата за границите по суша.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Общини: Четири истории за успеха

06:58 | 07-08-24 | 1229