EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Цв. Василев купува австрийска банка?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Цв. Василев купува австрийска банка?

mail14:05 | 10.07.2014прегледи 1532 коментарикоментари 0


Трима основни кандидати се състезават за мрежата на Балканите на национализираната австрийска банка Хипо Алпе Адриа (Hypo Aple Adria) при сделка, която може да бъде подписана преди края на юли, предаде Ройтерс, позовавайки се на няколко информирани източници. Мрежата на Хипо в Югоизточна Европа е сочена като най-добрите активи на банката. Самата банка бе национализирана през 2009 година, за да се избегне срив, който щеше да предизвика шокови вълни в района, допълва агенцията.
Австрия създаде "лоша банка", за да поеме повечето други активи на Хипо. Тази стъпка ще увеличи държавния дълг и бюджетния дефицит тази година, отбелязва Ройтерс. Един от потенциалните купувачи на балканската мрежа е група български инвеститори, сред които са бизнесменът Цветан Василев и съдружници, подкрепени от руската банка, посочват двама източници на Ройтерс.
Василев, един от най-известните български бизнесмени, е основен собственик на българската Корпоративна банка, която БНБ постави под особен надзор заради масовото теглена на пари от нея през миналия месец, припомня агенцията. Василев не бе открит за коментар. Неговата бивша говорителка в банката каза, че вече няма контакт с него и не може предаде въпроси към него. ВТБ не коментира информациите, уточни Ройтерс. 

Финансов инвеститор, руски и български милионер проявяват интерес към дъщерните банки на австрийската "Хипо Алпе Адрия" в Югоизточна Европа, пише в днешния си брой австрийският вестник "Дер Шандарт", цитиран от БГНЕС.

"Хипо Алпе Адрия" трябва да продаде своите клонове в Югоизточна Европа. Банката е активна в Сърбия, Словения, Черна гора, Хърватия и Босна и Херцеговина.

Според запознати има трима кандидати за тях. Става дума за американския инвестиционен фонд "Адвент" със седалище в Бостън, който управлява активи за 18 милиарда евро. В това си начинание той е обединил силите си с Европейската банка за възстановяване и развитие. Същият фонд през 2004 г. участваше в приватизацията на българската БТК.

Другите двама участници, чиито имена се спрягат за участие в търга, са руският милионер Игор Ким и българинът Денис Бареков. Първият се прочу с изкупуването на клоновете на банките WestLB, "Сантандер", "Барклис" и "Морган Стенли" в Русия. Вторият "Дер Щандарт" определя като "български олигарх", ръководител на Via-Group, който разчита на помощта на руската ВТБ.

/обновена/


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg