EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЦБ връщат златните си резерви у дома

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЦБ връщат златните си резерви у дома

mail17:40 | 14.07.2023прегледи 1132 коментарикоментари 0


Все по-голям брой страни репатрират златни резерви като защитна мярка срещу наложените от Запада санкции срещу  Русия. Това се посочва в проучване на "Инвеско" (Invesco) за централните банки и суверенните фондове, публикувано днес и цитирано от Ройтерс. 

Сривът на финансовия пазар миналата година причини повсеместни загуби за управляващите финансите на суверенните фондове, на които се наложи "изцяло" да преосмислят стратегиите си с нагласата, че по-високата инфлация и геополитическото напрежение ще се задържат по-дълго време.

Над 85 на сто от 85 суверенни фонда и 57 централни банки, взели участие в годишното проучване на "Инвеско" за глобалните суверенни активи, смятат, че инфлацията ще е по-висока през идното десетилетие, отколкото през преходното.

Златото и облигациите на нововъзникващите пазари се разглеждат като добри залагания в тази среда, но миналогодишното замразяване от Запада на почти половината от златните и валутни резерви на Русия на стойност 640 милиарда долара в отговор на инвазията в Украйна, изглежда също е довело до промяна на нагласите.

Проучване сочи, че "значителна част" от централните банки са обезпокоени от създалия се прецедент. Почти 60 на сто от анкетираните заявяват, че това е направило златото по-привлекателно, а 68 на сто са държали златото си "вкъщи" спрямо 50 на сто през 2020 година. 

"Съхранявахме златото в Лондон, но го трансферирахме обратно в страната на произход, за да го държим в качеството му на актив-убежище и да е в безопасност", обяви една централа банка, чието име не се цитира. 

Според Род Рингроу, шеф на официалните институции в "Инвеско" който е контролирал изготвянето на доклада, това е широкоразпространена гледна точка.

"Ако е моето злато, то тогава го искам в страната си, е мантра, която се повтаряше често миналата година", заяви той.

Геополитическите опасения в комбинация с възможностите на нововъзникващите пазари също насърчават някои централни банки да се диверсифицират от долара.

Нарастващите 7 на сто от анкетираните смятат, че увеличаващият се дълг на САЩ също е отрицателен фактор за активите в американски долари, въпреки че повечето все още не виждат алтернатива в качеството им на световна резервна валута. Тези, които разглеждат китайския юан като потенциален претендент, са намалели до 18 на сто спрямо 29 на сто миналата година. 

Близо 80 на сто от 142 институции, участвали в проучването, смятат, че геополитическото напрежение е най-големият риск през идното десетилетие, а 83 на сто цитират инфлацията като будещ тревога фактор през идните 12 месеца. 

Понастоящем инфраструктурата се възприема като най-атрактивния клас активи, особено проектите, включващи възобновяеми енергии.

Опасенията относно Китай означават, че Индия остава една от най-привлекателните страни за инвестиции за втора поредна година, а тенденцията компаниите да разполагат заводите си близо до местата на продажби, е стимулиращ фактор за страни като Мексико, Индонезия и Бразилия. 

Подобно на Китай, Великобритания и Италия се смятат за не толкова привлекателни, а покачващите се лихви наред с навиците за дистанционна работа и онлайн пазаруване, които се превърнаха в реалност по време на пандемията от КОВИД-19, са причината понастоящем недвижимите имоти да са най-малко атрактивния частен актив. 

Според Рингроу най-добре представилите се суверенни фондове миналата година, са тези, които са осъзнали рисковете, свързани с повишените цени на активите и са били готови да направят съществени промени в портфолиото си. Такава ще е ситуацията и в бъдеще, твърди той.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg