EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЦБ в Европа на загуба

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЦБ в Европа на загуба

mail18:40 | 26.02.2024прегледи 909 коментарикоментари 0


Германската централна банка Бундесбанк е употребила целия си финансов буфер от 19,2 милиарда евро, който е създала за покриване на финансови рискове, както и 2,4 милиарда от своите резерви от 3,1 милиарда евро, за да поеме огромните загуби, които натрупа през миналата година заради по-високите лихви, предадоха "Файненшъл таймс" и Ройтерс.

Регистрираната от Бундесбанк загуба за 2023 г. възлиза на 21,6 милиарда евро.

Централната банка също предупреди, че се очаква да отчете още една значителна загуба тази година, надхвърляща оставащите й резерви от 700 милиона евро. Бундесбанк заяви и че ако не е била изтеглила средствата, заделени за покриване на финансови рискове, щеше да отчете дори по-голяма загуба - в размер на 21,6 милиарда евро.

Рязкото влошаване на представянето на германската централна банка е смущаващо предвид репутацията й на една от най-уважаваните институции в Германия, особено след като положението на банката беше утежнено от обширната програма за изкупуване на облигации на Европейската централна банка, на която тя се противопостави.

Миналата година федералната сметна палата заяви, че Бундесбанк може да се нуждае от държавна помощ, за да покрие загубите си. Президентът на централната банка Йоахим Нагел обаче заяви, че планира всички загуби да бъдат компенсирани от бъдещи печалби, добавяйки: "Балансът на Бундесбанк е солиден".

"Следователно не очакваме да можем да разпределим печалба за по-дълъг период от време", обясни Нагел.

По думите му централната банка "може да понесе финансовото бреме", тъй като има "значителни активи, които са доста по-големи от нейните пасиви", в това число резерви за 200 милиарда евро, натрупани от повишаване на стойността на ценните книжа, които е придобила.

Междувременно Нидерландската централна банка (De Nederlandsche Bank) съобщи, че през 2023 г. е била на загуба от 3,5 милиарда евро. Нейните буфери трябва да са достатъчни, за да покрият загубите и не се обмисля рекапитализация от правителството.

"След като възстановим достатъчно нашите буфери чрез задържане на печалбите, ще възобновим разпределението на дивиденти към държавата", се казва в изявление на банката.

Повечето от загубите са в резултат на десетилетната програма за изкупуване на активи на ЕЦБ от времената преди пандемията.

ЕЦБ отпечата трилиони евро, за да стимулира растежа, и все излишната ликвидност се оценява на 3,5 трилиона евро (3,8 трилиона долара).

Банката вече трябва да плаща на заемодателите 4 на сто лихва по депозираните от тях средства овърнайт при ЕЦБ, докато закупените от нея активи, предимно държавен дълг, носят много по-малък доход.

Според изчисления на американската банка "Морган Стенли" (Morgan Stanley) загубите в ЕЦБ и националните централни банки, формиращи заедно Евросистемата, ще нараснат още тази година преди да спаднат през 2025 г.

"Изчисляваме, че евросистемата ще бъде изправена пред загуби от 56,6 милиарда евро през 2023 г., 62,2 милиарда евро през 2024 г. и 12,3 милиарда евро през 2025 г.", пишат в доклад експертите на "Морган Стенли".

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg