EUR 1.9558
USD 1.7967
CHF 1.9631
GBP 2.2184
CNY 2.6113
you tube
mobile version

Хърватия призна поскъпване заради еврото

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Хърватия призна поскъпване заради еврото

mail09:40 | 26.01.2023прегледи 814 коментарикоментари 0


Огромна част от нашата икономика беше евроизирана още преди да влезем в еврозоната. Това заяви министър-председателят на Хърватия Андрей Пленкович в Загреб по време на форума "Хърватия - двасетата страна членка на еврозоната", съобщава БТА.

Пленкович каза, че 52% от търговията на Хърватия е била деноминирана в евро, както и около 75% от депозитите. "60 процента от приходите в туризма идваха от страните от еврозоната и Шенгенското пространство", посочи той.

Ние стартирахме нашето присъединяване към еврозоната през 2017 г. с предлагането на стратегически план за това на широко обществено обсъждане и през 2018 г. този проект стана факт, а самото присъединяване, както всички знаете, се случи само преди няколко дни - на 1 януари тази година.

Така Хърватия стана първата страна, която се присъедини едновременно към еврозоната и Шенген на една и съща дата.

Ние въведохме еврото, за да подобрим благосъстоянието на Хърватия и нашите граждани, а не обратното, каза Пленкович относно действията на "някои икономически агенти", които допринесоха за повишаването на цените заради закръгляването на цените или тяхното увеличаване.

В момента заедно с държавния инспекторат работим с всички заинтересовани страни, за да преодолеем този момент. През последните месеци намалихме данъка върху добавената стойност на някои стоки, вложихме милиарди държавни средства, за да подпоммогнем домакинствата и бизнеса на фона на нарастващите цени на енергията и основните суровини.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Производството на мебели у нас с ръст от 25.6%

09:15 | 03-09-23 | 803