EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Хърватия откри геотермален извор с 141.03 температура

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Хърватия откри геотермален извор с 141.03 температура

mail13:45 | 12.10.2023прегледи 518 коментарикоментари 0


Резултатите от двугодишни проучвания на геотермалното поле Лунковец-Кутняк в община Мали Буковец, Северозападна Хърватия, бяха представени от предприятието „Букотермал“, предаде агенция Хина.

„След две пълни години на изследвания на този кладенец, приключихме с тази част. Установено е, че на 2430 метра дълбочина се намира извор на геотермални води с температура 142,03 градуса по Целзий. Според специалисти това е един отличен потенциал за производство на електроенергия“, посочи областният управител на Вараждин Анджелко Стричак.

Той допълни, че предстои разработване на план за експлоатация на извора, както и изграждане на геотермална електроцентрала.

„Планираме да използваме геотермалната електроенергия за парници и оранжерии, но и за други цели“, отбеляза Стричак.

Новооткритото геотермално поле се разпростира на 99 квадратни километра, а планираната електроцентрала ще бъде с капацитет около 16 мегавата. Използваемата топлинна енергия ще бъде около 90 мегавата.

Директорът на предприятието „Букотермал“, което е 85 процента собственост на област Вараждин и 15 процента на община Мали Буковец, Ален Пожгай отбеляза, че до този момент са инвестирани 2, 5 милиона евро в проекта.

„Това е по-малката част от общите разходи, които ни очакват при проектирането и изграждането на електроцентралата, за да се използва целият капацитет на геотермалното поле. (…) Нужни са ни още около 50 милиона евро за реализиране и приключване на целия проект“, каза Пожгай.

В момента Хърватия покрива 28,02 процента от брутното крайно потребление на енергия от възобновяеми енергийни източници, като хидроенергията е доминиращият възобновяем източник. През 2019 г. Хърватия е произвела общо 7 603 500 мегаватчаса електроенергия от възобновяеми източници. От тях почти 78 процента се падат на водноелектрически централи, докато общият дял на слънчевата и геотермална енергия е под 2,5 процента. БТА

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg