EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Хърватия обвини Меркел & Германия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Хърватия обвини Меркел & Германия

mail14:05 | 18.09.2015прегледи 4678 коментарикоментари 0


Хърватия не желае да бъде приемен център за мигрантите, т.нар. hot spot. В 12.00 часа местно време хърватският премиер Зоран Миланович даде извънредна пресконференция по повод на мигрантската криза в страната, съобщава БГНЕС. Той подчерта, че Хърватия няма капацитет за приемането на бежанци. „До момента сме приели над 13 000. Много малка част от тях са напуснали страната“, каза хърватският премиер. „Сухопътната граница със Сърбия е единственият свободен вход към ЕС. Унгария затвори границата с ограда, но това не е решение. Но не е решение и Хърватия да бъде hot spot /център, където ще се приемат мигрантите и ще се обработват техните документи – бел.ред./. От днес започваме да прилагаме нови методи – разбира се човешки и хуманни. В същото време е абсолютно възможно, допустимо и цивилизовано Гърция да започне да спазва правилата и да прекрати мигрантския натиск. Защо постъпват по този начин? Защо Европа позволява това?“, попита Миланович на пресконференцията, която се провежда в сградата на МС в Загреб. 

„Призовавам ЕС да разбере, че Хърватия в никакъв случай няма да се превръща в hot spot, както ни предлагат някакви бюрократи със заплати от 10 000 евро. Хърватия няма да приеме 100 000 мигранти и Европа да избира кой от тях да приеме и кой не. Това е дъното и по-специално за онези, които се възползват от кризата... Ангела Меркел покани тези хора и те се юрнаха. Хърватия е в състояние да приеме само няколко хиляди“, каза хърватският премиер Миланович.

Припомняме, че унгарският премиер Виктор Орбан преди десетина дни бе първият премиер, който директно обвини Германия за кризата с мигрантите от Близкия Изток и Северна Африка.

Мигрантския поток към Германия отново рязко се е увеличил, дни след въвеждане на граничния контрол, като полицията е регистрирала в сряда 9 100 случая на нелегално влизане в страна, значително повече от 6-те хиляди във вторник, съобщава AFP. По данни на германската полиция, почти всички мигранти са влезли в страната от Австрия. Около 2 хиляди от тях са пристигнали с влакове, останалите – пеша.

Бежанците, които не идват от зони на бойни действия, са длъжни да напуснат Германия. Това е заявила в четвъртък германският канцлер Ангела Меркел в реч по време на официалното откриване на автосалона International Motor Show Cars във Франкфурт, предава РИА Новости.
„Ние ще дадем защита на онези, които се нуждаят, на останалите сме длъжни да кажем: вие сте длъжни да напуснете Германия до онзи момент, в който и вие ще се нуждаете от защита“, заявила е Меркел.
По думите на канцлера, дошлите в Германия бежанци се нуждаят от интерграция, и това е дългосрочната задача на германските власти и общество.
 Ръководителят на германската служба по миграцията Манфред Шмид е подал оставка по лични причини, съобщи германското вътрешно министерство, цитарано от БНР. Службата беше критикувана, че е бавна при обработката на исканията за убежище от дошлите в страната имигранти.
Междувременно Берлин обяви, че засилва контрола по границата с Чехия. Полицията е започнала проверки по магистралата, която свързва чешката страна с германската провинция Саксония. Властите са задържали четирима трафиканти на хора.

България няма да се съгласи със създаването на буферна зона за бежанци на наша територия. Това каза пред журналисти министърът на външните работи Даниел Митов, който участва в срещата на министрите по пътна инфраструктура, която се провежда край Варна, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна. „Когато говорим за квоти, те не решават въпроса. Това е временно решение за определен брой хора, които евентуално да бъдат разпределени и държавите на Европейския съюз да поемат солидарно и тежестта, и отговорността за тези хора, които имат нужда от помощ във въпросния момент. Но това не решава проблема, не обезкуражава миграционния натиск и бежанските потоци, а точно обратното. Ние говорим за обратния процес - изграждане на миграционни центрове извън границите на ЕС и помощ за държавите, които не са членки на съюза, но вече са поели голяма част от тежестта – като Турция. Изхарчени са със сигурност над 6, 5 милиарда от турската държава, за да се създадат условия за тези хора. Ливан и Йордания са също две държави, на които трябва да се обърне внимание. Необходимо е те да бъдат основната база, в която бежанците да бъдат настанявани и да им се осигуряват нормални условия за живот. Държавите от Европейския съюз и всички останали държави, които имат задължение по този случай, ще помагат”, коментира Даниел Митов. По отношение на изпращане на армейски части на българо-турската граница, което към момента не се налага, министърът посочи, че сформираният Щаб и работната група, която постоянно се събира, може да вземе подобно решение. Министърът допълни, че обстоятелствата могат са се променят във всеки един момент и уточни, че самата идея за изпращане на военни по границата не бива да поражда никакви спекулации и съмнения. Дори и да се изпратят, те просто ще помагат на полицаите да наблюдават границата.

 снимка:интернет блог


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg