EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Хърватия: Инфлацията се забави

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Хърватия: Инфлацията се забави

mail18:47 | 20.01.2023прегледи 767 коментарикоментари 0


Потребителските цени в Хърватия са се увеличили с 13,1 процента през декември миналата година, а инфлацията за цялата година е била 10,8 на сто, съобщи хърватският статистически институт, цитиран от Хина.

Растежът на инфлацията на годишна база през декември се е забавил след месеци на рекордно висока годишна инфлация, като последният рекорд бе отчетен през ноември - 13,5 процента.

Спрямо декември 2021 г. най-много са се увеличили цените на храните и безалкохолните напитки, средно с 19 процента, следвани от цените на ресторантьорските и хотелските услуги (+17,1 на сто), обзавеждането, домакинската техника и поддръжка на дома (+16,1 процента), вода, електричество, газ и други горива (+16 процента), облекло и обувки (+12,1 на сто), различни стоки и услуги (+11,5 процента), отдих и култура (+9,6 процента), транспорт (+ 8,4 процента), алкохолни напитки и тютюн (+5,3 процента), уточни вчера хърватският статистически институт.

Нарастването на годишната инфлация през декември се дължи основно на поскъпването на цените на храните и безалкохолните напитки, жилищата, водата, електричеството, газа и други горива, както и транспорта.

Спрямо ноември най-много са поскъпнали храните и безалкохолните напитки, следвани от алкохолните напитки и тютюневите изделия и развлеченията и културата.

От друга страна, цените на транспорта са се понижили, както и на облеклото и обувките, жилищата, водата, електроенергията, газа и други горива.

Статистическият институт публикува и данни за инфлацията, измерена чрез Хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ), който е съпоставим измерител на инфлацията в страните от Европейския съюз.

Цените на стоките и услугите на месечна основа, измерени с ХИПЦ, през декември са се понижили с 0,1 на сто, на годишна основа е отчетен растеж от 12,7 процента, а средногодишният им ръст е бил 10,7 на сто./БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg