EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Хърватия готова за ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Хърватия готова за ЕС

mail16:20 | 16.05.2011прегледи 526 коментарикоментари 0


Хърватия е готова за присъединяване към Европейския съюз, заяви днес в рамките на провеждащия се в Катовице Европейски икономически конгрес министър-председателят на Хърватия Ядранка Косор, предаде ИТАР-ТАСС.
Ние изпълнихме вече всички условия, за да приключим преговорите, каза тя, подчертавайки, че до края на юни ще може да бъде сложена точка на този диалог. Хърватия трябваше да осъществи доста сложни промени, да проведе сложни икономически, политически, административни реформи. Благодарение на това нашата страна ще влезе в ЕС подготвена за това още от първия ден да стане равноправен партньор, отбеляза Косор.
Като член на ЕС Хърватия ще може да укрепи енергийната безопасност на Европа посредством създаването на енергиен коридор от Балтика до Адриатика, а също чрез обединяването на енергийните системи с Унгария, заяви Косор. Полша активно подкрепя присъединяването на Хърватия към ЕС и по думите на министър-председателя Доналд Туск се надява, че договорът за присъединяване ще бъде подписан по време на полското председателство на ЕС, което започва от 1 юли 2011 г. Полският премиер подчерта, че финансовата криза не трябва да спира разширяването на Европейския съюз. По думите му никой народ, който желае да се присъедини към блока, не бива да бъде изключван поради това, че ЕС е засегнат от финансова криза. Именно защото бъдещето на света може и да не е толкова
розово, е важно всички, които споделят нашите ценности, да се присъединят към ЕС, изтъкна Туск, цитиран от ДПА. Той определи ЕС като гаранция за мир и благоденствие на милиони хора. Премиерите на Чешката република, Унгария и Словакия също присъстваха на конференцията.

 


Тагове: ЕС, Хърватия, Полша
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg