EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Хуавей с удължен лиценз за САЩ?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Хуавей с удължен лиценз за САЩ?

mail10:20 | 18.11.2019прегледи 830 коментарикоментари 0


Администрацията на Доналд Тръмп се очаква да предостави ново 90-дневно удължаване на лиценза, позволяващ на американските компании да продължат да работят с китайският технологичен гигант "Хуавей" (Huawei Technologies Co Ltd.), предаде Ройтерс, цитирайки два източника, запознати с въпроса.

След като през май добави "Хувей" към своя икономически "черен списък", позовавайки се на проблеми с националната сигурност, Министерството на търговията на САЩ все пак позволи на китайската компания да продължава да закупува някои американско произведени части и устройства с цел да се сведат до минимум проблемите на нейни клиенти, много от които поддържат мобилни и интернет мрежи в провинцията.

Междувременно председателят на борда на директорите на "Хуавей" Лиан Хуа заяви на конференцията East Tech West, че въздействието на включването на компанията в "черния списък" на САЩ е било "ограничено". Той отбеляза: "Независимо дали ще има разширение за удължаване на лицензията, реалното въздействие върху "Хуавей" ще бъде много ограничено. Нашите продукти могат да се доставят без те да разчитат на американски компоненти и микрочипове".

Американският министър на търговията Уилбър Рос заяви пред телевизия Fox Business Network, че някои провинциални доставчици на мобилни и интернет услуги се нуждаят от временните лицензи, тъй като те все още са зависими от "Хуавей" за техните 3G и 4G мрежи.

Новината за предстоящото ново удължаване на лицензията на "Хуавей" идва на фона на преговорите между САЩ и Китай, целящи постигането на временно търговска споразумение, известно като "първа фаза" от една по-всеобхватна двустранна търговска сделка.

През май правителството на САЩ включи "Хуавей" в "черния списък" мотивирайки се, че има "разумна база да се заключи, че Huawei се занимава с дейности, противоречащи на интересите на националната сигурност или външната политика на САЩ", като от тогава насам от компанията нееднократно отрекоха тези обвиненията.

През миналата седмица генералният прокурор Уилям Бар заяви, че "не може да се вярва" на китайските компании Huawei и ZTE Corp., подкрепяйки по този начин предложение да се забрани на американските безжични оператори да използват правителствен фонд в размер на 8,5 млрд. долара за закупуване на оборудване или услуги от двете китайски фирми.

Ройтерс напомня, че Министерството на търговията също така обмисля дали да предостави индивидуални лицензи на американски компании за продажба на техните компоненти на "Хуавей", след като министерството се оказа, че вече е получили над 200 подобни заявки.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg