EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Хранителните банки по света

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Хранителните банки по света

mail10:00 | 11.04.2012прегледи 721 коментарикоментари 0


След като вижда многодетна майка да търси храна в контейнерите зад един супермаркет във Финикс, Аризона, Джон ван Хегел се запитва: Бедни хора винаги ще има, но защо да има гладни? В този ден на 1967г. Джон подканва жената да се нахрани в кухнята за социално слаби, където той е доброволец, но с изненада реагира на отговора й, че в боклука има повече храна. Така той решава да започне да убеждава мениджърите на магазини да даряват храната, която е в срок на годност, но не може да се продаде, а той я разнася в социални домове и приюти. Начинанието му става популярно за кратко време. Църквата започва да му отстъпва свои помещения за съхранение на дарената храна и от там тя се разпределя към благотворителните организации, които помагат на гладните. Това е първообразът на днешните хранителни банки, които започват своето съществуване през 70-те години на ХХ век в САЩ. Още през 1976 г. Федералното правителство на САЩ отпуска държавна субсидия на Джон ван Хегел, която да развива функционирането на тези банки на територията на цяла Северна Америка.
Днес американската хранителна банка е структура с над 205 локални клона, има национално покритие в САЩ и Пуерто Рико и стратегически национални споразумения, на базата на които усвоява храна, дарена от производители и търговци. Тя управлява дистрибуцията на храната до отделните местни клонове, които от своя страна ги складират временно и разпределят чрез над 37 000 локални благотворителни организации и социални институции. Една от водещите програми на банката е събирането на прясна продукция (основно плодове и зеленчуци) директно от стопанствата на производителите. Остатъчната реколта се порционира и пакетира, за да достигне до местните клонове на хранителната банка във вид, който по нищо не се различава от този в супермаркета. Друга практика, наложена от банката, е дарение на средства от продажбата на дадени продукти, които се продават със стикер за благотворителност.
През 1986 г. Джон ван Хегел започва активно да работи за разширяването на мрежата от хранителни банки в Африка, Азия, Австралия, Европа и Канада.
Една от първите хранителни банки в Европа е в Полша - съществува от 20 години и към момента там вече има 27 клона, които на местно ниво функционират като главен партньор на общините при социалното подпомагане. През последните 5 години полската хранителна банка води силна кампания и доказва с проучване, че 1/3 от произведената храна се изхвърля, въпреки че е все още годна за консумация. Страната се превръща и в единствената държава-член на Европейския съюз, която успява след 3-годишна кампания да премахне ДДС от дарена храна на организации в обществена полза. След въвеждането на промяната обемът на дарената храна се увеличава със 70% само за година.
Проучвания сочат, че годишно във Великобритания над 100 хиляди тона годна за консумация храна се изхвърля. С цел излишъкът да бъде намален, оползотворен и даден на нуждаещи се, още през 2011 г. се създава Великобританската хранителна банка. Днес банката работи с над 500 партньора в цялата страна, които съдействат за бързата дистрибуция на храната. Сътрудници на банката отговарят за контрола на годност на дарените храни, които се разполагат в 12 оновни складови депа в страната. Интересното при британската хранителна банка е, че тя се е утвърдила като най-сигурният посредник на хранителния бизнес при унищожаването на бракувана храна. Хранителната банка помага на бизнеса да намери решения за остатъчните продукти и получава заплащане срещу тази услуга. Банката отговаря за разпределението на храната – онази, която е годна за консумация се предоставя на нуждаещите се, друга - отива за храна на животни, а негодната се унищожава, като ангажимент на банката е да търси най-изгодните цени за това.
Хранителната банка в Израел съществува от 2003 година, обединява 181 организации на територията на страната и подпомага социалните институции с над 110 тона храна седмично. Израелската хранителна банка е разработила специална програма за спасяване на селскостопанска продукция, в която се включват около 100 хиляди доброволци. След като фермерите приберат реколтата, доброволците на хранителната банка прибират останалата на полето годна за консумация храна. Превърнало се е в практика самите фермери да канят израелските доброволци на хранителната банка, за да приберат храната, за която няма капацитет да бъде усвоена. Друга ефективна програма на банката е усвояването на вече приготвена храна, която е годна за консумация, но е в излишък. Доброволците на банката работят в партньорство с магазини и кафенета през деня, а късно вечер с ресторанти и кетъринг компании. Само от тази програма седмично се събират около 12 000 неоползотворени порции.
Сръбската хранителна банка съществува от 2007 г. и си партнира със социални организации и институции, сред които и Червения кръст, за разпределянето на хранителни продукти до домове за сираци, кухни за бедни и други социални структури. Банката събира дарения както от производители, така от самите търговски обекти. Основна нейна отговорност е храната да се складира временно в помещения, предоставени предимно от бизнеса, и след това да се транспортират с дарени на банката превозни средства.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg