EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Храните през ноември 2009 по-евтини

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Храните през ноември 2009 по-евтини

mail09:10 | 30.11.2009прегледи 528 коментарикоментари 0


В края на ноември Индексът на тържищните цени е на ниво 1,650 пункта, а преди година е бил 1,707 пункта, показват данните на Комисията по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/.
Тенденцията, която се очертава за ноември, е че цените на всички хранителни стоки, плодовете и зеленчуците, без рибата и месните произведения, са по-ниски в сравнение със същия период на 2008.
На годишна база цената на олиото намалява с 28%, на брашното - с  14,1%, на кравето сирене с  16,4%, на кашкавал "Витоша" - с 8,1%.
Понижението има и при ябълките,гроздето, лимоните, мандарините и портокалите,бананите.
Цените и на всички зеленчуци също са по-ниски в това число на оранжерийните домати и краставици, на зелените чушки, на чесъна, на картофите и червения пипер.
Повишава се цената на скумрията и на малотрайните колбаси. През ноември се наблюдава лек спад на цените  на кравето сирене, на пилешкото месо и на шпековия салам, на ориза,на захарта и на фасула. Без промяна остават цените на брашното и на яйцата.
През ноември в сравнение с октомври от ДКСБТ обаче отчитат повишаване на цената на българските плодове, като поевтиняват цитрусовите.
Наблюдава се характерното за сезона повишение на цените на повечето зеленчуци. Най-голямо месечно поскъпване е регистрирано при оранжерийните краставици /37%/ и при зелените чушки /33%/. С около 30% е поскъпването на оранжерийните домати и на червения пипер. Зелето поевтинява с  6 %, а цената на картофите е без промяна.


Тагове: храни, цени
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg