EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Храните поскъпнаха до 6-год. връх

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Храните поскъпнаха до 6-год. връх

mail12:04 | 12.01.2021прегледи 510 коментарикоментари 0


Цените на храните в света достигнаха шестгодишен връх през декември и вероятно ще продължат да се повишават и през 2021 г., увеличавайки натиска върху домакинските бюджети, докато гладът нараства по света.

Измерването на цените на храните в Обединените нации е скочило с 18% от май, тъй като неблагоприятните метеорологични условия, правителствените мерки за защита на доставките и силното търсене помогнаха за подхранване на поскъпването на селскостопанските стоки от зърнени култури до палмово масло. Цените вероятно ще се повишат допълнително, заяви Организацията на ООН за прехрана и земеделие.

Скокът заплашва да стимулира по-широката инфлация, което да затрудни централните банки да осигурят повече стимули за укрепване на икономиките, като същевременно раздвижва спомените за кризата с цените на храните преди десетилетие. 

Това е лоша новина за потребители, чиито доходи са засегнати от кризата Covid-19, и добавя към опасенията относно глобалната продоволствена сигурност, която е засегната от конфликти и метеорологични шокове.

Това е особено вярно за най-бедните страни, които трябва да се борят с ограничени мрежи за социална сигурност и покупателна способност, според ФАО.

„В този момент виждаме повече фактори, които тласкат световните цени на храните“, каза Абдолеза Абасиан, старши икономист във ФАО. „Хранителната инфлация е реалност. Докато хората са загубили доходи, те, както говорим, преминават през изключително големи трудности."

Фючърсите на царевицата и соята се повишиха до шестгодишни пикове, тъй като сушата заплашва културите в Южна Америка по време на нарастващо китайско търсене, докато палмовото масло - използвано в около половината от всички стоки в супермаркетите - е близо до 10-годишен връх. 

Протекционистичните мерки също подкрепят пазарите, като аржентинските фермери планират протестна стачка, след като правителството прекрати лицензите за износ на царевица, докато пшеничният гигант Русия ще ограничи износа на зърно от средата на февруари, за да укроти инфлацията на храните.

Стоките, чиято цена е в долари - често разглеждани като хеджирани срещу инфлацията - трябва да останат на високи нива, тъй като валутата ще намалее още тази година, каза Абасиан. 

Освен това икономическото възстановяване в някои части на света вероятно ще подхрани потребителските разходи и търсенето на храна, като метеорологичните рискове и ограниченията за износ от някои доставчици на зърно ще помогнат за цените в краткосрочен план, каза той.

Загрижеността за времето, правителствената намеса и силният износ за Китай може да тласнат селскостопанските пазари тази година, според Rabobank International. Цените на соята станаха достатъчно високи, че светът да трябва да регулира търсенето, каза тази седмица Джо Стоун, ръководител на веригата за доставки и корпоративна търговия на земеделски стоки Cargill Inc.

Индексът на цените на храните на ФАО се е повишил през последните седем месеца, като годишните цени са най-високите средни за последните три години. И все пак разходите остават доста под върховете през 2008 и 2011 г., когато покачващите се цени причиниха политическа и икономическа нестабилност по света, а забраните за износ на зърно затегнаха доставките.

„Инфлацията на цените на суровините е много реална, но все още не сме до нивото както преди десетилетие“, каза Тим Бентън, директор на научните изследвания в областта на възникващите рискове в Chatham House в Лондон. „Доста уверен съм, че това няма да доведе до големи неща, както преди десетилетие. Но все пак Covid има потенциал да разстрои нещата по отношение на потоците от стоки, по отношение на достъпа до работна ръка."


Тагове: храни, цени
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4150