EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Храни и услуги в Гърция по-скъпи от днес заради ДДС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Храни и услуги в Гърция по-скъпи от днес заради ДДС

mail10:30 | 03.01.2011прегледи 1200 коментарикоментари 0


Храни и услуги в Гърция поскъпват от днес заради повишената ставка на Данък добавена стойност (ДДС), която се вдига от 11 на 13 на сто.
Увеличението ще засегне хиляди стоки, а също така сметките за ток и газ, цените на такситата, магистралните такси и влаковете, електрическите и ВиК услуги, съобщават медиите в страната.
"Единственият оазис са намаленията на лекарствата и хотелските услуги, чието ДДС пада на 6,5 на сто", успокоява в. "Елефтерос типос".
В. "Врадини" алармира, че властите са издали над сто хиляди съдебни решения за конфискации срещу домакинства, които не могат да обслужват задълженията си към банките.
"Освен вълната от поскъпвания, съсипващи промени се задават и за недвижимите имоти през Новата година", а през втората половина на 2011 г. ще има нов скок на цените", допълва в. "Етнос".
Изданието предупреждава още и за готвения от кабинета "драконовски закон", който предвижда дори затвор за неплащащите данъци, с цел в хазната да влязат 1,6 млрд. евро.
В. "Вима" пише, че проектът за този закон ще влезе в парламента до края на януари и че в него ще има дръзки промени и в начина на облагане на доходите през тази година, като данъчните ставки ще се движат от 18 до 45 на сто, а необлагаемият годишен доход ще е 12 хиляди евро.

Сезонно намаление

Същевременно спасение от кризата продължават да търсят търговците, които вече започнаха зимните намаления, без да чакат официалното сваляне на цените, което трябва да започне на 15 януари, съобщава електронното издание на атинския в. "Та неа".2010-а нанесе големи загуби на търговците, а 2011 г. стартира с намаления от 25 до 30 на сто. За последните три месеца от миналата година ценовият спад бе още по-голям, казват търговци.
Очаква се големите вериги хипермаркети да свалят цените до 50 на сто. Тежка се очертава да бъде настоящата година и за бизнеса, където през първите три месеца на 2011 г. се очаква да бъдат затворени най-малко седем хиляди предприятия в цялата страна, а около 15 хиляди души да останат без работа. Представители на търговските сдружения бият тревога и искат от правителството да вземе незабавни мерки. През 2010 г. продажбите на търговците са спаднали до 30 на сто.
 


Тагове: услуги, храни, ДДС
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg