EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Храната ще стане най-търсената стока

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Храната ще стане най-търсената стока

mail07:03 | 17.10.2019прегледи 701 коментарикоментари 0


Селското стопанство е изправено пред историческо предизвикателство. В следващите 30 години търсенето на храна ще се увеличи със 70% . Ще бъде необходимо да се увеличи и да се подобри производството, но също така и да се ограничи въздействието му върху околната среда.

Изследователи от Bio Sense институт в Нови Сад, Сърбия, залагат на най-съвременните технологии за отглеждане на земеделски култури, за да променят продуктивния модел. Тяхната отправна точка е "ние не можем да изхраним днешния свят с вчерашно земеделие".

Въпросът, който е много важен към днешна дата, е как технологията ще повлияе върху бъдещото производство на храна, като същевременно не вреди на околната среда. Това е и движещата сила на европейския проект Antares, който разработи център за напреднали технологии и устойчиво земеделие в Нови сад, градът, разположен успоредно на Дунав.

Изследователският институт за информационни технологии в биосистемите е част от програма, финансирана от Европа за разширяване на участието на държави-членки и асоциирани страни, които изостават по отношение на научните изследвания и иновациите, информира euronews.

Идва времето на дигиталната ферма. Селското стопанство на бъдещето ще използва съвременни технологии като сензори, роботи, дронове, данни от сателитни изображения. Заради нарастващото население трябва да произвеждаме през следващите 40 години толкова храна, колкото през последните 10 000 години, обяснява координаторът на проекта и инженер по електроника. Според него модерното земеделие има нужда от сензори, както и от изкуствен интелект,  за да стане земеделието още по-ефективно.

Освен това вече се работи с микро- и наноелектронни устройства, които позволяват на земеделските производители да проверяват общото състояние на културите и да открият потенциални заболявания на много ранни етапи. /bgfermer.bg

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4093